» » Що є Істина для людини?

Що є Істина для людини?

Як саме потрібно прагнути до божественного ідеалу? Методи даного прагнення прописані в біблії, інтерпретовані у філософських вченнях і підтверджені тим фактом, що ми знову і знову звертаємося за допомогою до вічної книзі.

Ніхто не сумнівається, що джерело мудрості, правильного духовного досвіду прописаний в священному писанні. Але виникає питання: розвивалася Чи біблія синхронно з розвитком людства, або, як переконують богослови, вона залишається вічно непохитною Констанцією істини, яку прийнято обожнювати і приймати на віру такою, якою її створили одного разу вищий розум? Питання «Що є Істина?» ставить під сумнів непорушний відповідь, яка свідомо закладений в Біблії, але і який свідомо не має сенсу, бо для осягнення його потрібно мати певні життєві причини і мотиви, т. е. знаходитись у свободі життя.

Досягнення істинного щастя, всієї повноти духу не обмежується лише прийняттям істини як таємниці і благодаті релігійного буття, а відбувається в повному розкритті життя як однієї з божественних можливостей знайти її. Життя ж, у свою чергу, не обмежується лише церковним осмисленням істини. Вся повнота осягнення таємниці життя, безумовно, відбувається через церкву - місця духовного дорослішання. Церква - символ духовного шляху. Але ми часто знову і знову забуваємо, що церква є похідна веросозіданія, але ніяк не матеріальна добитійственной, притулок, в якому «штампують» істину незалежно від людини.

Потреба шукання Бога завжди існувала. Людина в давнину просто не міг пояснити прояв вищих сил природи і тому зводив неконтрольовану натхненність до небесної енергії, т. е. до Бога. З часом ідея Бога стала більш наближеною до людини, більш спрямованої на людську свободу, потенціал і духовне джерело. І церква стала чином цього джерела.

Тут заслуга Ісуса Христа. Християнство запустило процес гуманізації та духовно-морального перетворення людини. Все це відбувалося під акомпанемент соборного мислення. Соборне мислення - це даність нашого часу, яка має на увазі збереження і реалізацію духовного досвіду людини. Але іноді богословське мислення просто не здатне органічно, з усім єством проникнути в природу людських шукань, переконати звичайної людини в тому, що потрібно дотримуватися біблійні заповіді.

Це відбувається через надмірно абстрактного роздуми лише про одкровення Господні. Богослови перетворюються на ортодоксів в самому жахливому сенсі цього слова, бо такі ортодокси, на жаль, ігнорують множинність і розмаїтість світу, приймаючи лише єдине божественний прояв в людині. Таким чином, вони стають незрозумілими людям і, в принципі, допомогти їм не можуть. Пошук істини є основний симптом перетворення і зміни Біблії. Біблія є символ виявлення Істини, інакше б її просто не існувало.

Людина - універсальне, вічно відривається істота, яка залишає після себе свободу пізнаного світу. Але він не зупиняється на місці. Його розкривається сутність ґрунтується на вірі в пізнання свободи ще непізнаного світу. Саме цей непізнаний, прихований від нас світ і є таємниця буття, яка тотожна нашому внутрішньому духовному вічно розкривається суті, тотожна нашій власній свободі і, в якійсь мірі, тотожна пошуку Бога.

Людина, пізнаючи природу світу, тим самим пізнає самого себе. Людина, пізнаючи Бога, тим самим пізнає свою можливість його краще дізнатися, т. Е. Відкриває для себе царство вільного духу, торкається до справжньої свободи. Без таких умов, методів життя і спрямованості духу неможливо прагнути до істинного слова, до істинної життя, до істинного Бога. Все єдино у Всесвіті. І Бог хоче не більше дізнатися нас, ніж ми його. І якщо люди церкви думають, що Бог знає нас, то це брехня і обман, бо їх знання про знання Бога про нас - невігластво і церковна єресь, яка вселяє людині знайти найлегший шлях стати віруючим.

Віра динамічна: вона діє разом з нашими зусиллями, перетворюється синхронно з нашою свободою, перемагає завжди за умови відданості собі і своїм духовним ідеалам. Без даного екзистенційного досвіду, досвіду духовної свободи не з'явилися б заповіді і закони, які ми так чудово розуміємо. Як ми можемо їх не розуміти, якщо вони створені під тягарем життєвого страждання і духовної боротьби, під символом пошуку Істини? Але «заповіді Божі» ефективні лише відносно, бо писалися і розумілися людиною.

Наївно було б думати, що раптом, одного разу, давним-давно вони виникли з порожнечі, як щось прилетіли зверху, незалежно від нас. Моральні принципи є досвід людської свободи, що не божественної, що не іноземної, що не інопланетної, а людської. І створені вони нами для нас самих, для людей і будуть створюватися для людей і далі, але з умовою збереження і поваги досвіду людського переживання.

А чи є це повага в нашому світі? Чи воно там, де захисники Бога байдужі до шукачів Бога? Чи воно там, де фанатики релігії глухі до зворушливому вірша маленької дівчинки? Чи воно там, де захисники держави байдужі до опозиціонерів? Чи воно там, де жива сутність людини закинута на другий план «релігійного прогресу», в місце, де ледве помітно виблискують ті самі заповіді. Чи воно там?

Бог не помре, якщо з відвагою дозволити собі краще зрозуміти, відчути Його в собі. Бог не помре, якщо віддалитися від нього, щоб наблизитися до себе. Бог не помре, якщо сказати: «Біблійні заповіді - це обов'язок людини перед людиною на славу людини». Бог не помре, якщо людина створить своєю вірою, своїм серцем свободу нового розуміння світових заповідей во славу людства. І саме за це Бог його і любить ... Бог не помре, бо він не знає смерті.