» » Під який зіркою народився Ісус?

Під який зіркою народився Ісус?

Фото - Під який зіркою народився Ісус?

Різдво в багатьох країнах - один з найулюбленіших свят. Його наближення відчувається за багато тижнів. У передсвяткові вечора міста перетворюються на справжню казку: вулиці, фасади будинків, вікна та балкони різних установ та підприємств загоряються тисячами різнокольорових вогнів.

У країнах, де християнство - панівна релігія, Різдво відзначають 25 грудня, бо згідно з твердженням церкви саме в ніч на 25 грудня в околицях Вифлеєма народився Ісус Христос. Звідки ж взялася ця дата, адже в євангельських та інших новозавітних текстах не згадується про час народження Ісуса?

Наприклад, в найдавнішому Євангелії від Марка (згідно традиційної датування - 50-60 р.р.) взагалі відсутні відомості про народження Ісуса, а в більш пізньому Євангелії від Івана, датованому 80-100 р.р., де Ісус Христос зображується вже Богом , що зійшов з небес про земне народження Спасителя так само нічого не говориться.

І тільки в Євангеліях - від Матвія і від Луки - з'являються розповіді про народження немовляти від Діви Марії, але без зазначення дати.

«Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, прийшли до Єрусалиму зо сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо ми бачили зорю Його на сході, і прийшли поклонитися Йому ... »(Матфей. 2: 1-2).

Згідно з Матвієм про народження Ісуса волхви дізналися по зійшла на сході зірці. «[І] ось зоря, яку вони бачили на сході, йшла перед ними, як, нарешті, прийшла й стала зверху, де Дитятко, бачивши зорю, вони надзвичайно зраділи».

Отже, волхви, за Матвієм, прийшли зі сходу. А за версією Луки, пастухи були «в тій країні», де належало народитися Ісуса, і про народження Христа вони дізналися не завдяки своїй мудрості і проникливості, а внаслідок «явища Ангела Господнього», що сповістив велику радість (Лука. 2: 9-20 ). І ще, у Матвія нічого не говориться про ясла, в які Марія поклала первістка свого, але згадується зірка Ісуса, яку волхви бачили на сході (Матфей. 2: 2, 7, 9, 10,).

Навпаки, у Луки, нічого не говориться про зірку, але кілька разів згадуються ясла (Лука. 2: 7, 12, 16). Наприклад, «... і ось вам знак: ви знайдете Дитину сповиту, що лежить в яслах» (Лука. 2:12). І цей простий, і легко зрозумілий факт служить таємничим знаком Господа для пастухів. Лука навіть знаходить досить просте пояснення цьому факту: «... І породила вона свого Первістка, і сповила, і поклала Його в ясла, бо не було місця в готелі».

Чому ж так відрізняються розповіді двох євангелістів про народження Ісуса? По всій видимості, Лука і Матфей писали про одне й те ж, але алегоричним мовою, не розкриваючи всіх таємниць і подробиць народження Ісуса, свідомо даючи різні екзотеріческіе версії, щоб покрити покровом алегорій езотеричний сенс земного втілення Сина Божого.

Але, присвячений в християнські містерії міг вільно розібратися в цих текстах: «Гностичні оповіді зберігають опису головних сцен, які з незапам'ятних часів представлялися присвяченим в містеріях, але на папері вони були одягнені в одяг підлозі алегорій. Старі Тана - присвячені, від яких взяли потім талмудисти мудрість Кабалли, словесної передачі - розуміли таємницю мови містерій. І на цій мові містерій були написані Євангелія ». (Блаватська Є. «Євангельський езотеризм»)

Очевидно, що не так-то просто зрозуміти багато алегорії в євангельських текстах, тому спробуємо пояснити це з точки зору астрології. Наприклад, стародавні астрологи вважали, що в сузір'ї Рака існує якесь темне простір або точка, з якої прилітають на Землю невидимі душі і вселяються в новонароджених. Ця точка - зоряне скупчення, подібне Плеядам, називається - Ясла. Опис цих зірок можна знайти у Плінія Старшого: «У знаку (сузір'ї) Рака є дві маленькі зірочки, звані осляті, а серед них маленьке хмарка, яке називають Яслами».

Стародавні єгиптяни вважали раку священним істотою і саме в сузір'ї Рака (якому і належить зоряне скупчення Ясла) близько 2000 років тому знаходилася точка літнього сонцестояння (найтриваліший світловий день), Як відомо, Сонце після проходження цієї точки починає, подібно раку, «задкувати» тому. У цей період на нічному небі можна було спостерігати сузір'я протилежне денного, тобто сузір'я Козерога, і навпаки, коли в день зимового сонцестояння Сонце знаходиться в сузір'ї Козерога, то на нічному небі в північній півкулі буде сузір'я Рака.

Отже, в I столітті н. е. зимове сонцестояння супроводжувалося появою на нічному небі сузір'я Рака із зоряним скупченням Ясла. А звідси можна зробити висновок, що в момент появи на світ Ісуса, на небосхилі з'явилося зоряне скупчення Ясла, видиме неозброєним оком і схоже на хмарку.

Матвій пише, що волхви йшли за зіркою вночі, так як після принесення дарів новонародженому відійшли до сну і отримали уві сні одкровення не повертатися до Ірода. (Згідно Луці Ангол Господній пастухам так само вночі, «які містили нічну варту»). Скоріш за все, що волхви тоді бачили на небі саме сузір'я Рака із зоряним скупченням Ясла.

Значить, можна припустити, що народження Ісуса Христа в I столітті н. е. припало на період зимового сонцестояння, коли якраз на нічному небі сходило зоряне скупчення Ясла, оточене Малими осляті.

Це цілком узгоджується з датою 25 грудня, узаконеної в 431 р на Ефеської соборі.

Використані матеріали:

1. С. Мягков. «Під який зіркою народився Ісус?»

2. Є. Блаватська. «Євангельський езотеризм».