» » Різдво Христове. Для чого Христос народився?

Різдво Христове. Для чого Христос народився?

Фото - Різдво Христове. Для чого Христос народився?

Різдво Христове - одне з найулюбленіших у світі свят.

У всьому християнському світі він супроводжується численними вихідними: в Європі, Північній і Південній Америці - це різдвяна тиждень (від 25 грудня до 1 січня) - в Росії і в православних країнах СНД - це новорічні канікули (від 1 січня до 10 січня).

Хоча раніше на Русі новорічних канікул не було, а були Святки - Різдвяні гуляння від Різдва Христового до свята Хрещення Господня.

З цим днем пов'язано безліч загальносвітових і суто національних традицій: Санта-Клаус, різдвяна ялинка, хороводи, калядованіе, особливі подарунки та інше. Кожна дитина чекає Різдва (у нашій країні Нового року) не менше, ніж свій день народження.

А в чому сенс Різдва Христового? Навіщо прийшов у світ Господь Бог Ісус Христос?

Коли людям задаєш це питання, то одні чесно кажуть, що не знають. Деякі відповідають, що Христос прийшов нас спасти.

Але погодьтеся з простою логікою: якщо нас прийшов Христос рятувати, значить було від чого-інакше навіщо взагалі все це потрібно?

Не варто думати, що в світі є однозначна відповідь на це питання. Існує три великих вчення про те, навіщо Христос народився, навіщо Він страждав і помер на Хресті.

Ці три вчення становлять собою три найбільші християнські конфесії: Православ'я, католицизм і протестантизм. Незважаючи на те, що конфесій три, відмінностей у розумінні питання втілення Бога на землі всього два: одне розуміння називається «юридична теорія спокутування» - інше називається «моральна теорія спокутування».

Що таке спокутування? Спокута - Це поняття християнського богослов'я, що означає досконале боголюдиною Ісусом Христом - через його хресну смерть і воскресіння - відновлення пошкодженої гріхом людської природи і примирення людини з Богом.

Тепер розберемо дуже коротко зміст цих теорій.

Юридична теорія спокутування

Батьком цієї теорії є західний схоласт Ансельм Кентерберійський (1033-1109). Теорія є основою вчення католицтва і протестантизму.

Адам і Єва, согрешив в раю, образили Вічного Бога. І тепер Божественна справедливість вимагає спокути, рівного образи. А так як людина смертна, то спокутувати свій гріх він не може. Тому замість нього це спокута (як якась плата) приносить Син Божий: Він стає людиною і приносить себе в жертву за весь світ, тим самим відновивши справедливість і відкривши людству шлях до Бога - в Царство Боже.

У протестантизмі це вчення отримало подальший розвиток. Лютер і Кальвін говорили вже не тільки про задоволення Божественної справедливості, а й про гнів Божий, який змогла вгамувати лише смерть Христа на Хресті.

Позитивні сторони цієї теорії:

1. Однозначно показано, що людина не може спасти свою душу тільки власними зусиллями.

2. Однозначно показано, що що для порятунку людини від гріха і смерті необхідно радикальна зміна відносин між Богом і людиною.

3. Теорія підкуповує простотою, прямолінійністю, чіткістю і ясністю формулювань і тому імпонує людям раціоналістичного складу розуму.

Негативні сторони цієї теорії:

1. Бог виявляється «заручником» власних властивостей і Йому приписуються такі почуття, яких ми не зустрічаємо в Святому Письмі: «образа», «задоволення», «заслуга».

2. Забувається головний камінь, на якому побудовано все вчення Господа Ісуса Христа - це Любов. Любов Бога до нас і наша любов до Бога і ближніх.

Моральна теорія спокутування

Її поява стала реакцією на появу юридичної теорії спокути. Моральна теорія спокути - це основа православ'я і всього стародавнього християнства до розколу Сходу і Заходу.

Сутність Спокути - в явищі жалісливий любові Бога до людини. Головний момент, коли відбувається наше Спокута, є Гефсиманське боріння, моління про Чашу (молитва Христа за весь світ - відома ще під назвою «Первосвященицькій молитва»), а Хрест є не більше ніж ілюстрація тієї таємниці, яка відбулася в Гефсиманії.

Позитивні і негативні сторони цієї теорії укладені в критиці юридичної теорії спокути, так як, з одного боку, юридична теорія явно не досконала, і її є за що крітіковать- з іншого боку, критикуючи протилежну теорію, моральний погляд на спокутування не дає нам великого позитивного змісту.

Висновок

Вчення Христове потрібно розуміти так, як розуміли його в перші століття християнства. І тоді ми не помилимося. У другому столітті святитель Іриней Ліонський сказав: «Бог став людиною, щоб людина стала богом». І в цьому головний сенс Різдва Христового. Бог прийшов у світ, щоб змінити грішну людську природу, щоб показати істинний шлях до Бога.

Щоб людина зрозуміла, що шлях до Бога - це любов до Нього і до ближніх ... навіть якщо заради неї доведеться йти на смерть.