» » Як відбуваються пасхальні служби?

Як відбуваються пасхальні служби?

Фото - Як відбуваються пасхальні служби?

Всі ми знаємо, що свято світлого Великодня є свято Воскресіння Христового. Згідно з християнським віровченням, воскресіння Христове відбулося наступним чином. Христос вийшов із гробу, і в цей момент сталося страшне землетрус. У цей момент з небес спустився ангел, який відчинив камінь від дверей гробу Господнього. У цей день (перший день тижня), Марія Магдалина, Марія Яковова, Іоанна, Саломія та інші жінки пішли до гробу Господнього, щоб помазати тіло Його, але тіла не виявили. Ангел, що спустився до них, сповістив про воскресіння Христове. Прийшовши до учнів, вони розповіли про диво. Але учні не повірили їм. І серед них поширився слух, що тіло Христа вкрали. Довго плакала Марія Магдалина, але ангели сповістили їй, що сталося диво. І ось, в перший з'явився до неї Учитель. Учні не повірили. Потім він з'явився до них, і сповістив про своє воскресіння, обрадувавши перед цим святу Матір свою ...

Так говорить християнське віровчення. Але як відбуваються церковні обряди під час Святої Пасхи? Пасхальна радість є свята радість, якої немає, і не може бути рівною на Землі. Це нескінченна вічна радість вічного життя і блаженства.

Слово «Пасха» означає з єврейського «переходження» або «позбавлення».

Християни святкують Великдень новозавітну, торжествують позбавлення через Христа всього людства від рабства дияволу і дарування нам життя і вічного блаженства.

Задовго до півночі віруючі, у світлому одязі, сходяться у храм і благоговійно очікують наступаючого пасхального торжества. Священнослужителі облачаються у весь ясновельможний сан. Перед самою північчю урочистий благовіст сповіщає про настання великої хвилини світлоносного свята воскресіння Христового. Священнослужителі з Хрестом, світильниками і кадилом виходять з вівтаря і разом з народом, обходять навколо церкви зі співом. У цей час з висоти дзвіниці, як з небес ллється великодній дзвоніння. Всі моляться йдуть з запалюванні свічками, виражаючи тим духовну радість світлоносного свята.

Хода зупиняється до зачинених західних воріт храму, як би біля дверей труни Христового. І тут, на звичайному вигуку, священик, подібно до ангела, возвестившему міроносцам біля труни про воскресіння Христове, перший виголошує радісну пісню: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах життя дарував». Ця пісня триразово повторюється священнослужителями та хором.

Потім предстоятель виголошує стихи давнього пророцтва св. Царя Давида.

Нарешті, предстоятель тримаючи в руках хрест з трисвічник, рухом їх накреслює знамення хреста, проти зачинених дверей храму-вони відчиняються, і радісний сонм входить до церкви, залиту світлом запалюванні світильників і лампад, і оголошує її радісною піснею: «Христос воскрес із мертвих! .. ».

Подальше богослужіння пасхальної заутрені складається переважно зі співу канону, складеного св. Іоанном Дамаскін. Всі пісні цього канону розділяються багаторазовим «Христос воскрес із мертвих!». Під час співу канону священнослужителі з хрестом і кадилом, у попередні світильників, обходять усю церкву, наповнюючи її фіміамом, і радісно вітають усіх словами: «Христос Воскрес!», На що віруючі повинні відповісти «Воістину воскрес!».

Після утрені відразу вчиняються годинник і літургія, при відчинених царських вратах, які відкриті з початку заутрені і не зачиняються цілий тиждень на знак того, що Ісус Христос назавжди відкрив нам врата Небесного Царства. Перед кінцем літургії освячується пасхальний хліб - Артос, який у світлу суботу після літургії роздається віруючим як пасхальне благословення. Після пасхальної літургії (іноді між заутренею і літургією) освячуються паски, для пасхальної трапези віруючих.

У наступні дні Пасхи, після літургії, при дзвонів дзвоні, бувають хресні ходи біля церкви, в яких, як переможний трофей, носиться Хрест Христовий. Вечірню в перший день Пасхи настоятель здійснює, одягнувши в усі священні одягу.

Всю світлу Великодню тиждень дзвонять в усі дзвони. Починаючи з першого дня Великодня і до вечірні свята св. Трійці колінопреклонінь і земних поклонів не покладається.

У перший вівторок після пасхального тижня св. Церква, розділяючи радість Воскресіння Христового з померлими в надії загального воскресіння, особливо творить поминання покійних, тому й день цей називається «Радоницею».

Після Літургії здійснюється вселенська панахида. Здавна існує звичай в цей день відвідувати могили близьких і рідних.

Великодні піснеспіви співаються в церкві до свята Вознесіння Господнього, яке святкується в сороковий день після першого дня Великодня.