» » Як Кант ставився до релігії?

Як Кант ставився до релігії?

Кант є чи не найбільш видатним представником протестантського богослов'я. У своїх роботах: «Критика чистого розуму», «Критика практичного розуму» і «Релігія в межах тільки розуму» він піддає критиці богослов'я природне, яке намагалося за допомогою раціональних аргументів обгрунтувати ідеї буття Божого, свободи та безсмертя.

У своїх роботах Кант приходить до висновку, що сутність речей в принципі не пізнавана людським розумом. Пізнати можна лише явища - те, що виникає в результаті взаємодії світу реального та пізнавальної здібності людини. З цього робиться висновок, що ноумени в принципі не пізнавані, а значить Бог і душа теж не підлягають пізнанню.

Проте в критиці практичного розуму Кант стверджує необхідність існування Бога для того, щоб моральний закон всередині кожного з нас був приведений у виконання. Також при наявності Бога і душі можливе досягнення вищого морального ідеалу, прагнення до якого закладено в природі людини.

Кант вважає, що Бог є моральний законодавець, а релігія - це визнання і виконання людиною всіх своїх моральних обов'язків як заповідей Бога. З цього Кант робить висновок, що релігія і мораль дорівнюють один одному і їх відмінності - лише формальність.

Таким чином, Кант приходить до висновку, що «розумна людина» може мати релігію, але не Бога, бо про існування останнього людині достовірно нічого не відомо. Отже, на місце Бога ставиться людина - носій морального закону, релігія приймає абсолютно новий, універсальний характер, при якому вона існує без визнання буття Бога. Однак він допускав його тільки виключно з моральних міркувань. Оскільки людина, відірваний від космосу, може бути пришитий до нього тільки містикою.

У підсумку Кант виводить формулу, згідно з якою релігія є сукупністю певних моральних обов'язків. Людині ж досить бути хорошим у своїй повсякденного життя, а всі догмати ритуали і подібні їм явища є непотрібними атрибутами, якими можна знехтувати.

Канта по праву вважають генієм протестантського богослов'я. Бо він методично доводив необхідність християнства. Так вищим вираженням релігійності для Канта є добровільне прийняття страждань в ім'я морального принципу. Тим самим подвиг Христа є ідеалом, що не суперечить розуму, проте вже саме Воскресіння Христове є помилковим і неіснуючим релігійним досвідом. Чисте протестантство Канта, іноді доходить до пуританства, орієнтує релігію на земне існування, а її метою є «моральне вдосконалення людини».

Релігійний проект Канта можна пояснити через його ідею про встановлення глобального, єдиного людського держави. Релігія ж повинна була виховати моральних громадян, спрямувати їх на самовдосконалення і мирне співіснування. Тим самим релігія залишається інструментом маніпуляції людиною, втрачаючи при цьому своєї сакральності, містики та транспарентності, перероджуючись при цьому в розумну, моральну релігію.