» » ПРАВОСЛАВНА ПСИХОТЕРАПІЯ: ПРАВДА чи вигадки?

ПРАВОСЛАВНА ПСИХОТЕРАПІЯ: ПРАВДА чи вигадки?

Фото - ПРАВОСЛАВНА ПСИХОТЕРАПІЯ: ПРАВДА чи вигадки?

Якщо донедавна психотерапія перебувала майже в повній невідомості, то зараз цей вид психологічної діяльності дуже поширений. Велика кількість людей приходить до психотерапевтів, шукаючи розради і зцілення. Але оскільки більшість з терапевтів або не знайомі з вченням Церкви, або не бажають використовувати його у своїй роботі, психотерапія для щиро віруючих людей залишається неприемлимой. У зв'язку з цим був розроблений особливий православний курс лікування духовних хвороб, який базується на принципах церковного вчення.

Відомо, що християнство, а саме Православ'я, володіє величезним «психотерапевтичним потенціалом». Адже основна його мета полягає в тому, щоб зцілити людину, направивши його до Бога. На основі цього виник новий напрям у психотерапії - православна психотерапія. Його використовують у лікуванні людей, для яких віра, надія і молитва можуть стати єдиним порятунком. Основними психологічними елементами є звільнення розуму від негативних думок і напрямки особистості в позицію оптимізму.

Лікування відбувається поетапно.

На першому етапі людина повинна усвідомити, що найголовнішим у житті є не фізичне (матеріальне) стан, а саме духовну досконалість. Віра в Господа є необхідною для зцілення душі, а вчення Церкви - шлях, по якому повинна йти людина, щоб досягти духовної рівноваги.

На другому етапі відбувається «прийняття хвороби». Лише усвідомивши свою хворобу повністю можна прийняти її. «Не сумніваюся, що більшість сучасних християн не усвідомлюють свого духовного стану. Тільки знаючи свою душу, можна оплакувати її »(І. Власох "Прав. п-я" ст.185).

Ухвалення хвороби відбувається за принципом: все в житті відбувається з волі Господа. І якщо Бог дозволив, щоб відбулося певне нещастя, то треба повністю це прийняти і змиритися. Господь посилає випробування не сильніше, ніж ми може витримати, і цілком можливо, що ці випробування принесуть досвід і мужність, які будуть необхідні в майбутньому.

Третій етап найважливіший і найскладніший. Він полягає в очищенні помислів. У помислах найчастіше криється відчуття несправедливості, образи на життя, нарікання на свою долю. Наслідками таких думок є відчуття гніту, пригніченості, страху. Нерідко в перші місяці після серйозного нещастя люди взагалі відмовляються вірити в Бога.

Лікування помислів базується на усуненні причин, які призводять до виникнення негативних гріховних думок. Людині допомагають зрозуміти, що будь-який гріх починається з думки. Як було згадано вище, постійно нарікаючи на свою проблему, людина вводить себе у гріх, бо тим самим він нарікає на Господа. Тому будь виникнення таких думок потрібно припиняти шляхом постійного їх контролю.

Немає нічого гіршого, ніж весь час віддаватися розпачу, постійно думаючи про своє нещастя. Звичайно, щоб зберігати свої помисли чистими, потрібно постійно в молитві звертатися до Бога. Таким способом відвертається увагу від власних похмурих думок і самозвинувачень.

Люди з тривалими тілесними травмами особливо потребують молитві. Нерідко Бог є єдиним, кому вони повністю виливають душу. У молитві таких людей повинна спостерігатися покірність.

Дуже добре, якщо людина погоджується просити у Господа не те, чого він сам хоче, а те, що на думку Господа йому потрібно. Це означає, що людина прийняла свою хворобу, і тепер він повністю покладається на волю Бога.

У поєднанні з духовним лікуванням рекомендується по - можливості зайнятися активною трудовою діяльністю. Поглиблення в роботу допомагає подолати депресію.