» » Вінчання сьогодні. Таїнство або просто красива церемонія?

Вінчання сьогодні. Таїнство або просто красива церемонія?

Фото - Вінчання сьогодні. Таїнство або просто красива церемонія?

Одне з головних весільних подій - це вінчання молодят у храмі. Красива церемонія, яка за своєю урочистістю перевершує розпис і весільні застілля. Ну а вже кількість помилкових думок, забобонів, стереотипів про вінчання давно перевалило за будь-які рамки пристойності. Сьогодні вкрай складно зустріти людину, яка правильно сформулює сенс, символіку та значення вінчання.

Пропоную всім читачам дізнатися правду, щоб більше ніхто своїми «порадами» не ввів вас в оману.

Назва, визначення і сенс вінчання

Як правильно називається вінчання? Вінчання - це Таїнство Церкви, яке має правильна назва: Таїнство Шлюбу.

Єдине вірне визначення Таїнства Шлюбу звучить так: «Брак є таїнство, в якому наречений і наречена перед священиком і Церквою дають вільний обіцянку про взаємну їх подружньої вірності, і союз їх благословляється, під образ союзу Христа з Церквою, і проситься їм благодать чистої одностайності до благословенного народження і християнського виховання дітей».

Всі інші народні визначення не мають під собою жодних підстав і є банальними народними повір'ями і забобонами.

Ключові слова в визначенні вінчання - Це «під образ союзу Христа з Церквою». Що вони означають?

У сім'ї, яка живе за християнським віровченням, чоловік є образом Христа, а дружина - чином Церкви. Сенс цього розшифровується посланням апостола Павла до Ефесі Церкви - Послання до Ефесян. 5 глава. 22-33 вірші.

22 Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві,

23 бо чоловік голова дружини, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла.

24 Але як Церква кориться Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому.

25 Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї,

26 щоб її освятити, очистивши купіллю води у слові;

27 щоб поставити її Собі славною Церквою, що не має плями чи вади, чи чогось подібного, але щоб була свята й непорочна.

28 Чоловіки повинні любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, себе самого любить.

29 Бо ніколи ніхто не зненавидів власного тіла, а годує та гріє його, як і Христос Церкву,

30 бо ми члени тіла Його, від плоті Його і від костей Його.

31 Тому залишить чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і будуть двоє одна плоть.

32 Ця таємниця веліка- я говорю по відношенню до Христа і до Церкви.

33 Так кожен із вас любить свою дружину, як самого себе-а дружина нехай боїться свого чоловіка.

Що хотілося б додати: що так улюблені чоловіками слова «а дружина нехай боїться свого чоловіка» говорять зовсім не про тваринний страх перед фізичною силою чоловіки.

Мова йде про духовне внутрішньому трепеті, який відчуває дружина, дивлячись на свого чоловіка, який любить її настільки, що готовий навіть життя за неї віддати. Відповідно, якщо чоловік не є для дружини образом Христа, то марно і від дружини йому чекати хоч якогось трепету по відношенню до себе.

Саме чоловік повинен бути лідером в сім'ї, опорою, захистом і прикладом. У такому випадку і дружина починає реально усвідомлювати, що вийшла заміж, тобто варто ЗА мужем- і, як не дивно, вона цьому дуже рада.

Вінці

Напевно, кожен хто хоч раз був присутній на вінчанні, запам'ятав в першу чергу покладання вінців на голови молодят. Мало хто знає зміст цього священнодійства.

Покладання вінців має два важливих символу.

Перший символ - це символ царства Божого. Кожна сім'я є мала церква, так як вибудувана за образом Великої Церкви - Православ'я: де Христос - Глава Церкви, а люди складають Тіло Христове.

Другий символ - це символ мучеництва, тому що шлюб - не тільки радість перших місяців після весілля, але і спільне несення всіх наступних скорбот і страждань - того щоденного хреста, тяжкість якого в шлюбі лягає на двох. Покладання мученицьких вінців служить нагадуванням про те, що шлюб тільки тоді буде міцним, коли він заснований не на сьогочасної і скороминучою пристрасті, а на готовності віддати життя за іншого.

Коли треба вінчатися?

Найчастіше питання, яке задають священику, якщо мова йде про вінчання.

Відповідь проста: вінчатися потрібно відразу після розпису в РАГСі. Причому всі інші думки з цього приводу, з точки зору Церкви, не мають під собою ніяких правильних підстав, тобто є помилковими.

Дізнавшись настільки однозначний і категоричний відповідь, люди часто запитують: а що буде, якщо у нас відношення не складуться і ми разойдемся- адже розвінчатися неможливо?

У чому помилка подібного судження? У тому, що люди думають, що розпис у РАГСі - це творення сім'ї на землі (перед людьми), а вінчання в Церкві - Це творення сім'ї на небі (перед Богом). Це не так.

Церква визнає розпис у РАГСі як повноцінний шлюб, який і перед Богом є браком, тому якщо люди так і не повінчавши розійдуться, то вони і перед Богом і Церквою будуть рахуватися, як уже пожили у шлюбі. І якщо з розлучених подружжя кожен захоче створити другу сім'ю і прийде в храм Божий, щоб повінчатися, їх будуть вінчати вже зовсім по іншому чину.

Види вінчання

Вінчання молодих. Перший варіант - з заручинами. Подібним чином вінчають тих, хто не перебував до цього в іншому шлюбі і прожив після розпису невелика кількість часу.

У цьому випадку перед самим Таїнством Шлюбу додається обряд заручин молодят - наречений і наречена поблагословлені обручками.

Вінчання молодих. Другий варіант - без заручення. Подібним чином вінчають тих, хто не перебував до цього в іншому шлюбі, але прожив після розпису вже кілька років.

У цьому випадку обряд заручин опускається, оскільки абсолютно втрачає свою актуальність.

Вінчання другошлюбних. Подібним чином вінчають тих, хто вже перебував до цього в одному або в двох шлюбах, причому зовсім неважливо - вінчані це були шлюби чи ні.

Чин цього вінчання істотно коротше чину вінчання для молодят і, безумовно, менш урочистий.

Чин благословення подружжя, які прожили багато років без церковного благословення. Подібним чином вінчають тих, хто прожив багато років у шлюбі без вінчання. Чин цього вінчання дуже короткий, і вінці в цьому чині на подружжя вже не покладаються. Цей обряд більше нагадує спільну покаянну молитву Богу за те, що прожили багато років у шлюбі без Його (Божого) благословення.

Забобони

З Вінчанням пов'язано безліч забобонів, забобонів і т.п.

Наприклад, багато людей вважають, що випадково впало кільце або згасла вінчальна свіча віщують нещастя, скорботи у шлюбі або ранню смерть одного з подружжя.

Поширене марновірство, яке з перших кроків нової сім'ї провокує її членів до прояву гордині і до супротиву волі Божої. Воно полягає в тому, що той із наречених, хто першим вступить на розстеляють рушник, буде все життя головувати в родині. Тому іноді навіть на весіллях більш-менш воцерковленої молоді можна бачити прагнення нареченої до того, щоб її нога опинилася там першою.

Чергова байка свідчить: чия свічка після Таїнства виявиться коротше, той і раніше помре.

Не залишилися осторонь і «філологи»: поклавши в основу свого «богословського думки» подібне звучання коренів різних слів, вони переконують, що не можна вінчатися в травні, «потім будеш все життя маятися».

Все це є свідченням маловір'я, невіри, дрімучого невігластва їх послідовників, та й просто небажання мислити.

Вас не повінчані в ці дні

Вінчання не здійснюється:

1) протягом усіх чотирьох багатоденних постів;

2) під час масниці;

3) на Великодньому тижні;

4) у період Святок: від Різдва Христового (7 січня) до Водохреща (19 січня);

5) напередодні двунадесятих і великих свят;

6) напередодні пісних днів - середи і п'ятниці, а також по суботах протягом усього року;

7) напередодні і в день свята Усікновення глави Іоанна Предтечі (10 і 11 вересня);

8) напередодні і в день свята Воздвиження Хреста Господнього (26 і 27 вересня);

9) напередодні храмових свят того храму, в якому планують здійснити Таїнство.

Виключення з цих правил може бути зроблено тільки з благословення правлячого архієрея, і то при наявності надзвичайних обставин.