» » Коли «зриває башту» на грунті релігійного досвіду?

Коли «зриває башту» на грунті релігійного досвіду?

Фото - Коли «зриває башту» на грунті релігійного досвіду?

«У цього типу явно вежу зірвало на релігійному ґрунті. З чого б це? »- Репліки не рідкісна і не позбавлена сенсу. Тільки що відбувається в танку, якщо продовжувати алегорію?

Занурення в життя духовне, несправедливо іменоване в народі «фанатизмом», само по собі не шкідливо, а при дотриманні простих правил - навіть корисно. Адже ніхто не дорікне людини, яка прагне будувати своє життя і стосунки з оточуючими за принципами любові і добра, даних в Божественному одкровенні?

Небезпека лежить у сфері духовного спілкування людини з Богом. Звернення до Господа - молитву, можна непомітно підмінити мрійливої екзальтацією. Як це відбувається? Молитва вимагає від людини деяких зусиль - постійна молитва прищеплює навик до терпіння і самодисципліни. Людина схильна до фантазії і мрійливості, і починаючи молитися, чи не рідко замінює смиренне, що вимагає певної стійкості, звернення до Творця - приємним мрійливим процесом.

Людині, не обізнаній з молитвою, пропоную досвід: протягом 10 - 15 хвилин (а саме стільки триває звичайне молитовне правило) спробуйте думати про щось одному. Ну, наприклад про Путіна. Спробували? Результат приблизно наступний: 1 хвилина напруженої боротьби мозку, а потім, раптом, різке полегшення. Чому? Та тому що згадали, що, начебто, на його дружину оформлена телефонна компанія, і після відставки з поста їм годі й горбатитися півдня на роботі, а можна запросто рвонути на Кубу. Ах, Куба! Природа, яка! Піщаний пляж, сонце, багряний захід сонця ...

Ну, як? Глянули на годинник. Хвилин 30 пройшло, це якщо не треба на роботу бігти, а то й день можна лежати і приємно думати про Кубу, потім про Марсі, а потім і про себе, як супермена що рятує землю від марсіанських загарбників. Але ви не виконали завдання - тому що це складно і вимагає зусиль, а ми звикли собі потурати і себе коханого шкодувати, адже я самий хороший, правда? Та ну, як немає? Зараз тебе за чуприну оттягать - будеш знати!

Так людина, замість молитви заглиблюючись в чуттєве споглядання, думає, що плоди його уяви і є одкровення. А якщо скажете йому, що це - згубний самообман, він навряд чи вас послухає.

Ті, що йдуть цим шляхом, як правило, закінчують зривом вежі, якщо не вибухом танка.

Православні ченці-подвижники виробили певні правила, дотримуючись яких, людина не ризикує закінчити досвід релігійного життя втратою розуму:

1. «Розум укладати в слова молитви». (Тобто зосереджувати увагу на значенні слів молитви.)

2. Не блукати розумом. (Не піддаватися на постійні спокуси думати про різні життєвих справах, автоматично вимовляючи слова молитви)

3. Нічого не уявляти (!) Не представляти Господа і святих, райські сади і себе серед них і пр. І пр. Навіть на ікони під час молитви не рекомендується пильно і довго дивитися (все з тією ж метою).

4. Мати певну частку скептично по відношенню до свого досвіду. Постійно звіряти свій внутрішній настрій з писаннями авторитетних святих отців православної церкви і Євангелієм - щоб не впасти в спокусу і самозакоханість.

І, нарешті, якщо всі навколо говорять, що в тебе знесло башту на грунті релігійного досвіду - подумай гарненько, може й правда щось не так. Не треба думати, що ти найрозумніший і правильний - нормальна людина визначається по тому, що вважає себе трохи божевільним. ]