» » Чи підлогу у Ангелів?

Чи підлогу у Ангелів?

Фото - Чи підлогу у Ангелів?

Дурне питання, чи згодна. Однак саме він не раз і не два приходить в голову тим, хто вперше стикається з божественною тематикою у своєму житті. «А якщо ні, то чому всі ангели носять чоловічі імена?». Питання гідний того, щоб вирубати на добрі дві хвилини навіть знавців православ'я.

Сутність ангельської природи давно хвилювала уми віруючих. Батьки Сьомого Вселенського Собору, що вказали на досконалу безтілесність і невидимість Бога, говорили про ангелів, як про істот «Не цілком вилучених від тілесності і не безумовно невидимих», істот, що володіють «тонкими, воздухообразние або вогняними тілами, в яких вони неодноразово були і були видимі ».

Хто ж такі Ангели? У перекладі з грецької «Ангел» означає «вісник», а вісниками вони називаються тому, що Бог посилає їх сповіщати Свою волю. У біблійній книзі Іова сказано: «Єгда створені биша зірки, восхваліша Мя гласом веліім вси ангели Мої» (Іов. 38,7). З цього видно, що ангели були створені раніше всіх тварюк видимих. Число ангелів відомо одному Богу, але з слова Його видно, що їх дуже багато. У Святому Письмі Ангели називаються різними іменами: ангелами Божими, святими, що живуть на небесах, небесними світилами, духами.

У тому ж Священному Писанні Ангели часто приймають образ людей (найчастіше юнаків та хлопчиків), проте їм, як істотам безтілесним, а, отже, і безстатевим, що не приписуються людські риси. Їх надлюдську, чисто духовну природу підтверджує сам образ їх явища в нашому світі - несподіваний і чудовий. Святе Письмо свідчить про дві засадах в людині - душу і дух, а от відносно Ангелів ніколи не говорить про останній, маючи на увазі, очевидно, що вони є чистими духами. Іов каже, що вони не мають, подібно до нас, тел, складених із земних елементів. За іншими текстам вони невидимі, а їжу, пропоновану людьми, приймають тільки для віду- будучи безтілесними, вони не вступають між собою ні в які плотські відносини (Мф. 22, 30). Відому ж біблійну сцену з другим глави Книги Буття про синів Божих, що вступили в зв'язок із земними жінками, прийнято відносити не до Ангелам, а до нащадків благочестивого Сифа, що в свою чергу свідчить про безплотної, а, відповідно, і безстатевої природі Ангелів .

Звідки ж взялася «чоловіча» складова в Ангельських образах, адже відомо, приміром, що одне з перших іконографічних зображень Ангела-хранителя, яке поширилося з XVI-XVII століть в Росії, звичайно являє нам юнака, одягненого в білий хітон? Відповідь на це питання швидше за все криється в людській природі, що сприйняла християнство в епоху патріархату, коли все в світі було зав'язано на чільної ролі чоловіка. Людині простіше і звичніше було говорити про посланниках Божих, як про більш головних, більш відповідальних істот, якими на той момент історії були представники чоловічої статі. До кого у старозавітного патріарха буде більше уваги? .. Хто в новозавітне час відлякає від монастиря злісних розбійників? .. Звичайно ж, доблесний чоловік, сяючий славою Божою.

Що ж до «чоловічих» імен, то здёсь достатньо згадати лише два факти для того, щоб розвіяти міф про чоловічу природу ангелів:

1. Давно і успішно в нашому суспільстві функціонують імена-унісекс: Олександр / Олександра, Валентин / Валентина та ін.

2. Відомо, що в монастирях при постриг, коли людина приймає ангельський чин, жінкам іноді дають чоловічі імена.

Та й що, зрештою, значить ім'я, як не просто набір звуків, символів і асоціацій, пов'язаних в нашій свідомості з тим-то або з тим-то? .. Те ж саме, що і бачення безтілесного і безстатевого істоти в тому якості, яку ти здатний сприйняти, щоб зрозуміти його послання. Для когось це буде сяючий чоловік, а комусь достатньо і простої віри, осінена променем світла, прорікав: «Не бійся, бо я ангел твій ...».