» » Чуємо ми СО-ВЕСТЬ БОЖУ?

Чуємо ми СО-ВЕСТЬ БОЖУ?

Фото - Чуємо ми СО-ВЕСТЬ БОЖУ?

Як відомо, людську сутність складають тіло, душа і дух. Тіло є поки є Душа. Тіло, втрачаючи душу, костеніє, стає нерухомим, піддається розкладанню. Душа ж, згідно книзі священика Анатолія Гармаева «Психопатичний коло в сім'ї», «рухають духом і складає з ним нероздільне ціле. Коли людина говорить від себе, каже: «я», то дух людський говорить про себе. У цьому випадку дух і відчуття «я» - одне і те ж. Є люди сильні духом, є слабкі. Одне з відправлень духу - є совість. Це звістка Бога в людині ... Занепокоєння совісті, сумління совісті - ознака того, що людина робить щось противно Богу. Віруючий керуємо совістю і вірою, невіруючий - тільки совістю ».

Грішник, втративши зв'язок з Богом, розучилася чути СО-ВЕСТЬ, тобто звістку Божу, не в силах управляти своїми пристрастями, які по суті є просто-напросто его-потягами. Вступивши на шлях его-потягів, важко повернути назад або ступити в сторону, в терніі- безконтрольний дух стає ненаситним, розширюючи межі своїх вимог, відмовившись від слів «ні» і «не можна». І людина сильна духом не той, який великий своїм «я», той, який може управляти цим «я», орієнтуючись на совість і віру. Жити егоїстично, звичайно, легше, а рідкісні хвилини прозріння совісті, супроводжувані мізерним раскаяньем, якого у деяких взагалі не буває, миттєво заглушаються новими его-вимогами.

Его-потягу підрозділяються на вісім складових: головні - гордість і марнославство, їх другорядні - обжерливість, сексуальний потяг, залежність від грошей і речей, гнів, печаль, неробство, згідно з твердженням священика Гармаева.

Тут би мені хотілося відзначити семантику слів «гордість» і «гординя», так як я не зовсім згодна з першим его-потягом, зазначеному в списку.

Гордість - почуття самоповаги, гідності, радості від своїх успіхів, досягнень, але якщо она перероджується в гординю, що означає, згідно з «Тлумачного словника російської мови С. І. Ожегова і Н. Ю. Шведова, непомірну гордість, що переходила межі тверезого ставлення до собі і своїм досягненням, це вже явне его-потяг і гріх.

Отець Олег Моленко стверджує: «Гординя - це вищий прояв пристрасті гордості. Гордість же є самий мерзенний перед Богом гріх, початок і джерело всіх інших гріхів. Гордістю упав сатана і біси, гордістю пали люди. Ось чому пишатися не можна ніяк і нічим. Християни не пишаються тим, чим зобов'язані Богу, а хваляться про Господа, дякуючи Йому за всі милості і дари ».

Звичайно, на духовному мовою гордість завжди була і є однією з найнебезпечніших пристрастей, але з часом мова зазнає змін, і деякі слова і вирази набувають інші забарвлення, думаю, що саме цей фактор зіграв свою роль в проявилися відмінності між зазначеними словами. Взяти хоча б слово «убогий», в якому явно читається «у Бога», а як у наш час сприймається ?!

Так, про егоїзм ...

Одного разу один учитель, вийшовши з храму, зустрів жебрака старця, одягненого в найбідніше одіяння, - тіло було вкрите виразками і кровоточить.

«Добрий день, старець!» - Сказав учитель «Для мене кожен Божий день добрий», - тихо відповів жебрак.

«Я бажаю, щоб ти був щасливий», - поправився вчитель.- «Я нещасливим ніколи не бував», - вимовив старець.

«Тоді нехай Бог подасть тобі те, чого ти сам бажаєш.» - «Я ні в чому не потребую.»

«Невже це можливо?» - Здивувався вчитель. - «Я бажаю тільки того, чого бажає Бог, і тому все трапляється по-моєму.» (За мотивами бесіди святителя Димитрія Ростовського).

Наш егоїзм бере свій початок саме з моменту роз'єднання з Богом, коли ми починаємо жити своїми пристрастями. Є дві крайності - Бог і сатана: відмовившись від Бога, ми розкриваємо душу сатані. Третього не дано ...