» » Як поговорити з Богом, або Куди веде дорога до храму?

Як поговорити з Богом, або Куди веде дорога до храму?

Фото - Як поговорити з Богом, або Куди веде дорога до храму?

Час від часу ми всі замислюємося про сенс свого буття. Що змушує нас це робити? Як правило - якісь переломні моменти життя. Може, важка хвороба, або душевне потрясіння, або якісь стресові ситуації - і людини «приперло», йому треба зрозуміти, осмислити щось важливе, для того щоб жити далі. Щось болить усередині, не дає їсти, спати, спокійно жити. Це те, що невловимі, що не матеріально, і що ми називаємо душею.

Вчені недавно зробили відкриття, що душа цілком матеріальна і навіть має вагу і розташування в організмі. Але ми-то з вами давно це знаємо. Подивіться, скільки в нашій мові слів, пов'язаних з душею. «Душа болить», «душа радіє», «душа співає», «прекрасної душі людина». І всі розуміють, про що йде мова. Про неіснуючому об'єкті так не говорять.

Душа - це наш зв'язок з вищою, з нашою програмою, з Богом, якщо хочете. Будьте впевнені, душа не дасть вам забути її. Багато хто намагався, заливали горілкою, завалювали терміновими і важливими справами, виїжджали в далекі краї. Не допомагає. Вона наздоганяє в тиші раннього ранку, на рубежі похмілля, на березі далекої річки ... Вона вимагає, болить, кличе. Вирішуй, згадуй, думай ... Зрештою ми здаємося і звертаємо своє обличчя до храму. Десь у глибині підсвідомості у нас душа, духовність асоціюється з храмом, церквою, Богом.

І ось приходить звичайний, середньостатистичний, ні в що раніше не вірить, людина в церкву. Незрозумілі слова священика, темні лики ікон. І людина відчуває себе чужим, непотрібним і душа стискається в грудку і як і раніше болить. А між тим Бог говорить з кожним в будь-який час. Але тільки за допомогою почуттів, думок і відчуттів. Почуття - це мова душі. Іноді почуття важко виявити, і часто ще важче буває визнати їх. І все ж у найглибших почуттях міститься вища істина

Звикнувши оперувати словами, фактами, цифрами, сучасна людина перестав розбиратися у своїх почуттях. Легше послатися на чийсь авторитет і прийняти за істину чиїсь слова, ніж зрозуміти свої відчуття.

А адже слова - це всього лише звуки, символи, знаки. Точно так само і атрибути церкви. Яким би дорогим не було оздоблення церкви, оклади ікон, одягу священиків - це всього лише символи. Всі вони - для того щоб допомогти нам почути свою душу, відчути відповідь Бога. Для цього іноді треба всього лише перестати аналізувати, відключити розум і відчути тишу в душі. Звільнити «місце» для відповіді. І він прийде у вигляді відчуття, думки або картини.

Церква - це святе місце, в якому століттями напрацьовувалась особлива атмосфера, особлива енергетика устремління до Бога, і де всі атрибути, знаки і символи спрямовані на те, щоб допомогти почути Бога, відчути його відповідь у своїй душі.

Багато хто віддає перевагу думати, що Бог спілкується по-особливому, і тільки з особливими людьми. Це звільняє масу людей від відповідальності за слухання послань і прийняття їх (це не одне і те ж) і дозволяє їм прийняти на віру слова інших. Немає необхідності слухати, якщо інші вже почули і тепер потрібно слухати їх.

Нами рухає страх, невпевненість: а раптом ми щось зрозуміли не так!

Насправді не так вже й важко зрозуміти, що це відповідь Бога. По одному простому ознакою - це завжди самі Високі Думки, самі Ясні Слова, самі Великі Почуття. Все, що менше цього, - з іншого джерела. Завдання дуже проста навіть для початківця учня. Не складно виділити і визнати в собі все саме Високе, саме Чисте, саме Велике.

Прислухайтеся до себе! Сама Висока Думка - завжди та думка, яка містить радість. Самі Ясні Слова - ті, що містять істину. Самое Велике Почуття - те, яке називається любов'ю. Слухайте свої самі Високі Думки. Прислухайтеся до свого досвіду. Посидіти чи на березі тихої річки, прийти чи в храм або просто пройтися по парку, кожен сам вирішує для себе. Дорога до Бога - це шлях до пізнання своїх почуттів, шлях до своєї душі!

Будьте здорові і щасливі!