» » Що таке пристрасна седмиця?

Що таке пристрасна седмиця?

Фото - Що таке пристрасна седмиця?

Остання седмиця (тиждень) Великого посту (цього року він проходить з 10 березня по 27 квітня) у древніх християн була відома під ім'ям «тижні рятівних пристрастей», бо була присвячена спогаду страстей, тобто страждань, смерті і поховання Господа. Називалася вона також "тижнем, вільної від життєвих занять", "сумної", "останнім тижнем", "Великоднем хресної". Але найчастіше вона іменувалася «великої» - по величі доконаних протягом її подій.

Телестность пост Страсної седмиці за суворістю близький до першого тижня, У перші три дні дозволені відварені овочі, у четвер дозволено рослинне масло.Впятніцу не можна вживати їжу до вечора, а в суботу потрібно відмовитися від рослинного масла.

Перед віруючими в ці великі дні проходить все життя Христового, все чудеса, створені їм, все його вчення.

Понеділок, вівторок і середу цієї седмиці присвячені спогадам останніх бесід Ісуса Христа з народом та учнями.

У Великий понеділок Церква згадує безплідну смоковницю, висохлу за словом Господа до кореня, як образ людини, що гине в нерозкаяності.

У Великий вівторок на службі читаються притчі Ісуса Христа про десять дів, про таланти. Наречений затримався в дорозі, діви уснулі.Когда прокинулися, виявилося, що у п'яти із зустрічаючих масло в світильниках скінчилося. Запасливі діви не дали їм масла, і, коли ці п'ятеро пішли його купувати, прийшов жених, запасливі діви увійшли з ним на весілля, і замкнені двері. Нерозумні діви - це ті люди, які знають, що можуть потрапити в пекло, але не роблять нічого для того, щоб цього уникнути. Тому відразу після притчі про десять дів читається пророцтво про Страшний Суд.

На богослужінні Великої Середовища Церква згадує про жінку, помазала ноги Спасителя миром і через це приготувала Його до поховання. У цей день закінчуються земні поклони.

Четвер цього тижня іменується в церковному календарі «Великий Четверток». Цей день - початок хресного шляху Ісуса Христа на Голгофу, коли він був зраджений одним зі своїх учнів - Іудою Іскаріотського - і взятий під варту. Але перед цим Він зібрав найближчих учнів - дванадцять апостолів - для здійснення Таємної Вечері, на якій заповів учням куштувати хліб і вино з молитвою в спогад про Нього. Таємна Вечеря є прообразом таїнства святого Причастя. У цей день під час вечірньої служби читаються дванадцять Євангелій, обраних з усіх чотирьох Євангелістів, що оповідають про страждання Спасителя, що готує віруючих до Великої П'ятниці - спогаду смерті Спасителя. У цей час у церкві всі стоять із запаленими свічками, показуючи цим, що слава не залишила Господа і під час його страждань і символізуючи любов до Бога.

П'ятниця Страсного тижня називається «Великий п'ят». В цей день згадується суд, розп'яття, хресні страждання і сама смерть на хресті Ісуса. Під час вечірнього богослужіння з вівтаря на середину храму виноситься Свята Плащаниця, великий плат із зображенням на ньому лежить у гробі Спасителя. Плащаниця знаходиться в середині храму в продовження трьох неповних днів, нагадуючи цим триденне перебування Ісуса в гробі. У цей день прийнято до вечора утриматися від прийняття їжі.

У Велику Суботу Церква згадує перебування Господа в гробі напередодні Воскресіння, перемоги над смертю. Під час ранкової служби Плащаниця обноситься навколо храму. У продовження служби чорний одяг змінюються світлими, а після закінчення богослужіння благословляють хліб і вино.

Пізно ввечері, напередодні Великодня, відбувається пасхальна вечірня, під час якої Свята Плащаниця вноситься у вівтар і покладається на престол, на якому вона залишається до віддання Пасхи. О 12 годині за місцевим часом відбувається хресний хід навколо храму і починається святкова великодня служба.