» » За що ніхто не любить Бахаї?

За що ніхто не любить Бахаї?

Фото - За що ніхто не любить Бахаї?

У середині ХIХ століття весь світ, здавалося, чекав месію. Спасителя, божественного посланця, здатного смутні часи перетворити в світлі. Довге очікування було схоже на гонку озброєння.

Мусульмани чекали Імама Махді, християни вірили в друге пришестя Христа, Будда повинен був прокинутися від тривалого сну. Кожен хотів бути першим. Підтвердити істинність свого віросповідання.

Саме в той самий час, в 1844 році, молодий перський купець Сейид Алі Мухаммад сповістив про швидке пришестя Істинного Месії, Великого Посланника Господа. Стоячи на курній міській площі, він переконував городян у появі нового пророка. Він підіймався на кам'яний парапет фонтану так, щоб його було видно і чутно всім, розкинувши широко руки, звертався до жителів піщаної Куми.

Сейид говорив зсередини, було видно, що він не шукає поблажливості і легкої слави. Він визнавав свою нікчемність і смертність. Переконував, що зобов'язаний оповістити світ про наближення пришестя Його - обітована всіх релігій на Землі. Єдиного рятівника. Це ризикований крок, але юнак був готовий віддати всього себе, страждати за істину. І як часто буває, страждання не змусили довго чекати.

Духовенство відчуло загрозу в особі зухвалого молодого перса. За короткий час Баб - («Врата» - так його стали називати) обзавівся багатьма послідовниками баби. І незабаром усім їм був приписаний статус єретиків і злочинців. За п'ять років жорстоких гонінь було вбито більше двадцяти трьох тисяч чоловік. Самого Сейид Алі ув'язнили і пізніше розстріляли, так і не домігшись його відмови від власних слів.

І месія прийшов у світ. Один чоловік, один з баби, один з тих, кого кинули до в'язниці, один з тих, хто повірив Сейид Алі Мухаммаду. «Чорна яма» була дійсно самої темної і сирої в'язницею Тегерана. Саме там Мірза Хусейн Алі отримав Божественне Одкровення і нове ім'я Бахаулла - Слава Божа. Будучи ув'язненим, він написав безліч праць і визначив основні канони нової релігії - релігії Бахаї.

Бог єдиний для всіх релігій і для всього людства. Бахаулла не сумнівався в єдності Божественного початку у всіх нині існуючих навчаннях. Відмінності є в обрядах і заповідях, що існують лише для певного часового відрізку і народу.

Релігія не може існувати окремо від науки. Якщо людина рухається за релігійною пізнання буття, він ризикує загубитися в забобони, а якщо вибере науку єдино вірним напрямом - може пропасти у безодні матеріалізму.

Людство єдине у своєму різноманітті. Будь-які розділяють людей забобони повинні канути в минуле. «Ви - плоди з одного дерева, листя з однієї гілки», - говорив Бахаулла. Людство повинно сприймати себе як єдине ціле, а не як масу окремих індивідуумів. Відкинути геть усі расові, політичні, статеві, релігійні, національні забобони. Ставити цілі людства багато вище особистісних пристрастей і бажань.

Справжня релігія повинна бути любов'ю і дружбою в серці людини. Вона покликана об'єднувати людей, а не сіяти ворожнечу між ними. Якщо Ви християнин і для Вас Бог Ісус, то так воно і є. І Ваша релігія єдино вірна. Якщо Ви мусульманин і вірите в Аллаха, то Аллах і є єдиний Бог. Якщо Крішна провідник Ваш в житті, то Крішна Бог. Бахаулла говорив, що Бог один для всіх і тому релігія повинна об'єднувати народи, а не ставати причиною братських воєн.

Саме ці заповіді прирекли Бахаулла на вічні муки і вигнання. Незліченні страти його послідовників. Багаї стали поза законом, оголошені лже-релігією. Верховне духовенство світових конфесій побоялося втрачати свою силу. Ніхто не бажав об'єднання, всіх влаштовував свій соковитий шматок влади.

За що всі ненавидять Бахаї? Можливо за те, що Бахаулла говорив про можливість створення всесвітньої федерації та органу колективної безпеки. Можливо за те, що ці органи могли б сприяти розвитку світового співтовариства і процвітання справедливості. Можливо за те, що він вказував на повну рівноправність жінок і чоловіків. За те, що вважав за необхідне надавати їм рівні умови та можливості. Або за те, що наказував своїм послідовникам найвищі моральні вимоги. А може все через те, що ця релігія за багато років не роздрібнилася на незліченні секти і течії. Ні, швидше за все, Бахаї ненавидять за те, що головним у цьому навчанні є - єдність.

У наші дні багато іранські студенти змушені приховувати свої релігійні переконання. Всякий, чия приналежність до Бахаї буде виявлена, негайно відраховується з університету. Незважаючи на величезну кількість віруючих по всьому світу, на виділені місця в раді ООН, на будівництво нових храмів, Бахаї залишається в тіні релігій-гігантів. І заклики до об'єднання чутні лише їхнім послідовникам.

Чому ніхто не любить Бахаї? Можливо, тому, що все дуже люблять себе ...