» » Як був створений «Спас Нерукотворний»?

Як був створений «Спас Нерукотворний»?

Фото - Як був створений «Спас Нерукотворний»?

Перед тим як лягти, Римська імперія розділилася на дві частини - Західну і Східну, Рим і Візантію. Західна частина Римської імперії піддалася навалі варварських племен і впала. Візантія уникла подібної долі і проіснувала ще десять століть - майже до середини другого тисячоліття нашої ери.

Державною мовою Візантії був грецький, а державною релігією християнство, точніше - православ'я. Споконвічні православні традиції, закладені в самому початку утворення цієї держави, культові реліквії - свідки земного життя Ісуса Христа - берегла для нащадків стародавня імперія. Але впав Константинополь, і держава Візантія зникло з лиця Землі. Однак наші предки - давні русичі - виступили наступниками і хранителями віри православної.

Безцінною спадщиною стала іконопис, одна з християнських традицій. «Ікона» в перекладі з грецького означає «образ». Один з найдавніших російських образів - двостороння ікона «Спас Нерукотворний» в даний час представлений в експозиції Державної Третьяковської галереї. Написаний у Новгороді в другій половині XII століття, пізніше він був перевезений до Москви.

Іконографічна схема проста. Нам представлений тільки лик (особа) Спасителя, вся увага глядача зосереджено на ньому. Як же з'явився цей знак богопочитания, з такою цілеспрямованістю і копіткістю розроблений цілими поколіннями християн? Як неізобразімое став видимим? Про це оповідає стародавня легенда, але всі учасники описаних у ній подій - особистості історичні.

Отже, жив-був цар Авгар. Правил він в Сирії в місті Едессі, що в Малій Азії, в ті далекі часи, коли ходив ще по Землі Ісус Христос. Всі мав могутній владика, не мав тільки здоров'я. Злий, невиліковна недуга - страшна проказа, від якої не було кошти, - затьмарювала дні і ночі царя, готувала йому швидку кончину. Почув Авгар, що є на світі якийсь чудотворець і лікар, для якого немає нічого неможливого. Ім'я його Ісус. Очищає прокажених, воскрешає мертвих, від нього тільки можна отримати зцілення. Але не судилося їм зустрітися. Тоді наказав цар слузі-художнику, ім'я якого Аннаном, розшукати Ісуса Христа і доставити повелителя точне його зображення.

Слуга негайно вирушив. Знайти Христа не склало труднощів, оскільки людський поголос тільки про Нього і твердила. І ось - зустріч. Вибравши момент, коли Христос вів неспішну бесіду з людьми, художник розмістився неподалік і почав малювати. Нічого не виходило, заважав світло, сяйво. Сяяло саме обличчя, риси розпливалися, тонули в потоці світла. Аннаном зневірився і знітився. Наказ владики виявився нездійсненним.

Але ці муки творчості були помічені Ісусом. Він посміхнувся нещасному, витер своє обличчя убрусом, так у старовину називали хустку, і передав художнику. Цей образ, відбився на хустці, і приніс слуга свого пана. Споглядаючи Його Лик, цар вознісся думкою до свого Спасителя, свого Господа, і був зцілений.

За молитвами їх і інші отримували зцілення, порятунок не тільки від Убруса, але і від списків (копій) з нього. За образом закріпилася назва «Спас Нерукотворний» або «Спас на обрусі», або просто «Убрус».

Новгородська ікона «Спас Нерукотворний» настільки відповідає візантійським канонам, що цілком могла бути написана людиною, що бачили заповітний Убрус, або ж під його керівництвом. Ікона має розміри 77 на 71 см, вона написана темперними фарбами на дерев'яній дошці. Образ Спаса вражає суворою, суворої і піднесеною красою. Зображення урочисто, це підкреслюють золоті нитки в волоссі, як би розкреслених золотими лініями. Його ще іноді називають «Спас Золотоволосий» або «Спас Золоті Влас». Лик Христа трохи асиметричний, очеловечен, брови зі зламом. Навколишній хрещатий німб є відмінною рисою, символом зображення Спасителя. Світлий тон фону вказує на те, що це хустку.

Лик вписаний в площину іконної дошки так, що композиційним центром стають великі очі, наділені величезною виразною силою. Очі спрямовані вліво, але ... кожен зрак Ісуса Христа дивиться прямо на Вас.

Очам цим віриш, віра народжується і міцніє. Пригадуються слова з настанови апостола Павла, які чула на Службі у Храмі: «... терпіння - мистецтво-мистецтво - упованіе- а уповання НЕ посрамляет».

Так, першим іконописцем став сам Бог, Його Син - «образ іпостасі Його» (Евр.1.3). Бог знайшов людське обличчя, Слово стало плоттю заради порятунку людини.

Прийміть поздоровлення з веселим святом Різдва! .