» » Що таке православний храм? Частина 3: Навіщо ходити в храм?

Що таке православний храм? Частина 3: Навіщо ходити в храм?

Фото - Що таке православний храм? Частина 3: Навіщо ходити в храм?

Іноді доводиться чути подібні висловлювання: «Навіщо ходити в храм?» - Або: «Це все попи вигадали, щоб з народу гроші зручніше було збирати».

Розглянемо ці думки по порядку.

1. Навіщо ходити в храм?

Попрошу вибачення і терпіння, але відповідати на це питання я почну кілька здалеку.

Для початку, в чому мета християнського життя? Якщо сказати коротко - потрапити в рай і жити там вічно у вічній невимовної радості.

Як цього досягти? Ісус Христос, Син Божий і Бог, сказав, що жити вічно буде той, хто їсть Його Плоть і п'є Його Кров (Біблія, Євангеліє від Івана, глава 6, вірші 53-56).

Якщо знову ж сказати коротко, то Христос в I столітті нашої ери на Таємній Вечері встановив Таїнство Причастя (в Біблії це описується в наступних уривках: Євангеліє від Матвія, гл. 26, вірші 26-28- Євангеліє від Марка, гл. 14, вірші 22-24, Євангеліє від Луки, гл. 22, вірші 19-20) і дав владу Своїм найближчим учням - апостолам - теж здійснювати це Таїнство, в якому звичайні хліб і вино стають Тілом і Кров'ю Спасителя, і люди, куштуючи їх, з'єднуються з Богом і «перебувають в Бозі, і Бог - в них» (Євангеліє від Іоанна, гл. 6, ст. 56). Апостоли, поширюючи проповідь про Христа по всьому світу і влаштовуючи нові християнські громади - церкви, - передавали цю владу єпископам через рукоположення, ті ж передавали цю владу іншим єпископам і священикам, знову ж таки, через покладання рук. Так цей ланцюжок спадкоємності дійшла до наших днів. Кожен священик приймає влада священнодіяти допомогою цієї спадкоємності прямо від апостолів, ті ж отримали її від Самого Христа.

Таким чином, якщо ми хочемо скуштувати Тіло і Кров Спасителя, то нам слід звернутися до особливих людям, поставленим для цього Самим Богом, тобто священикам і єпископам, щоб вони для нас зробили це Таїнство.

Теоретично, кожна людина може спробувати купити в магазині булку хліба та пляшку вина, сказати «чарівні слова» і інсценувати Таємну вечерю з усіма подробицями і нюансами, але це буде не священнодійством, а шарлатанством, і ніякого зв'язку з Богом мати не буде, тому що Таїнство це відбувається тільки особливим дією Божим через особливо поставлених Їм людей.

Тому, хочемо ми цього чи ні, в життя вічне ми можемо увійти тільки через поріг храму, через Таїнство Причастя, скоєне на особливій службі - Божественної Літургії (про час її вчинення можна в будь-якому православному храмі дізнатися додатково).

Ось за цим ми і ходимо в православний храм - щоб через Таїнство Причастя з'єднатися з Богом, після смерті воскреснути і жити вічно.

2. Це все попи вигадали, щоб з народу гроші зручніше було збирати!

Храм влаштовується людьми і для людей. Щоб утримувати тільки приміщення храму вже необхідно платити за опалення і світло. Для здійснення богослужіння необхідні хліб і вино як мінімум. Також необхідні свічки, пахощі для кадіння, масло для лампад і масло для освячення і помазання їм людей. Крім того, необхідні якісна богослужбова начиння і пристойні священні шати, та й зарплату церковним працівникам (прибиральницям, сторожам, розповсюджувачам церковної літератури, водіям (!)) Теж потрібно платити. Крім того, не мені вам нагадувати, скільки зараз коштує літр бензину.

Звідки брати гроші? Єдиний дохід храму - це добровільні пожертвування парафіян, які для себе його і містять. Якщо люди багаті - багатий і храм. Якщо ж люди бідні - бідний і прихід.

Про попів на «Мерседесах» прошу помовчати. Священикам часто необхідно виїжджати на будинок до віруючих: освятити квартиру, причастити або Єлеопомазання вмираючої людини. Для цього потрібен транспорт. Одному священикові інший досвідчений священик якось сказав: «Купуєш машину - купуй краще іномарку. Краще на машині їздити, ніж лежати під нею »(так уже історично вийшло, що вітчизняний транспорт ненадійний і часто ламається, що вимагає великих витрат часу і коштів на ремонт-іномарки в цьому плані просто економічніше).

Тут мною були перераховані всі господарські потреби незалежно від особистих моральних якостей священика. Все це необхідно, щоб нормально функціонував храм.

Проте відповісти на питання, ходити в храм або не ходити, жертвувати або не жертвувати, можете тільки Ви самі.

Нехай у Вас все буде добре! .