» » Як ставити свічки в православному храмі?

Як ставити свічки в православному храмі?

Фото - Як ставити свічки в православному храмі?

Нещодавно в православному храмі я стала свідком такої сцени: жінка купила свічку, швидко увійшла в храм, поставила цю свічку на підсвічник і, не перехрестившись, так само швидко вийшла. Вона забула про найголовніше: ставити свічку перед святинею треба з молитвою - нехай навіть найпростішої.

Свічки запалюються при молінні з часів стародавніх християн. У кожної ікони в храмі є місце для установки свічок. Чистий віск свічки означає чистоту і неосквернённость людей, що моляться Богу, м'якість і податливість воску показують нашу готовність слідувати Господнім заповідям, а горіння свічки виражає нашу гарячу молитву, пломінь любові до Господа, Матері Божої, святим - тим, чиї священні зображення ми почитаємо запаленими свічки .

Так пояснював значення свічки святитель Симеон Солунський, що жив в 15 столітті. Але палаюча свіча - не тільки символ нашої гарячої любові до Бога, а й знак любові Творця, звернений до всіх нас, звільнення від гріха дією вогню Божественної любові.

Існує певний порядок постановки свічок у храмі. Запалюють свічку від лампади або інший свічки і ставлять на вільне місце на свічнику, опал нижню її частину для стійкості, щоб розплавлений віск зміцнив її на поставленому місці.

Буває, що всі місця на свічнику зайняті. Тоді можна просто покласти свічку на свічник або поруч - люди, що стежать за порядком у храмі, самі пізніше поставлять вашу свічку на звільнене місце. Не можна самим виймати чужі свічки. Іноді в храмі багато народу і неможливо пройти туди, куди ви б хотіли поставити свічку. Тоді можна передати її стоїть попереду і пояснити, де потрібно поставити цю свічку.

Серед деяких парафіян існує забобон про те, що передавати свічку лівою рукою «грішно», слід брати свічку тільки правою рукою. Це не є церковним вимогою. Також не існує будь-яких правил про те, куди і скільки свічок слід ставити. Богу угодна будь свічка: І велика, і маленька. Звичайно, якщо багата людина ставить дешеві свічки, то це показує його скупість. Але якщо людина бідна, то його гаряча молитва і побожне стояння угоднее Богу, ніж найдорожча свічка, поставлена з холодним серцем.

Парафіяни зазвичай намагаються поставити декілька свічок. В першу чергу ставиться свічка до святкової ікони, яка знаходиться на аналої посеред церкви, а вже потім ставляться свічки за здравіє чи за упокій. Про здоров'я свічки ставлять Спасителю, Божої Матері, святим, яким Господь дарував благодать зціляти хвороби. За померлих свічки ставлять на переддень у розп'яття.

Можна поставити свічку до будь іконі того святого, до кого ви молитовно звертаєтеся, кого особливо почитаєте. Наприклад, за здоров'я хворих часто моляться і ставлять свічки перед іконою великомученика і цілителя Пантелеймона. Якщо у вас виникають питання, ви можете звернутися до прислужникам церкви людям. Вони охоче дадуть відповідь і підкажуть, де і яка ікона знаходиться в храмі.

Якщо потрібної ікони в храмі немає, то можна поставити свічку перед будь-яким чином Господа, Пресвятої Богородиці або перед іконою Всіх святих і зробити молитву. Можна молитися своїми словами, аби вони були щирими. Нехай ясний вогонь свічок допоможе побудувати теплу світлу молитву у вашому серці!