» » На початку було - що? Правильно, калам!

На початку було - що? Правильно, калам!

Фото - На початку було - що? Правильно, калам!

У відношенні мистецтва ісламських країн прийнято вважати, що Бог забороняє мусульманам створювати зображення живих істот.

Однак у головній священній книзі мусульман, Корані, такої заборони немає. Він з'явився в VIII столітті і увійшов в канонічні тексти в IX столітті як реакція на політеїзм і ідолопоклонство територій, охоплених ісламізацією.

Ця заборона невипадковий і з ідейної точки зору, адже, створюючи образ, людина претендує на те, що є прерогативою одного лише Творця. Але в його владі лише форма, не душа. Тому в день Останнього Суду його творіння будуть терзати його, вимагаючи, щоб він дав їм душу, і пекельне полум'я спалить його.

Тим не менш, на ділі заборона була жорстким і дотримувався неухильно лише щодо оформлення мечетей, релігійних училищ - медресе, облачень і килимів культового призначення, священних книг та інших особливо значимих творів. У світській архітектурі, книгах, посуді і інших побутових предметах зображення людей, а тим більше тварин і птахів були справою звичайною.

А в культовому мистецтві склалася і досягла досконалості специфічний різновид орнаменту на основі переплетення - знаменита арабеска.

Відштовхуючись від гнучких і пластичних рослинних мотивів, почерпнутих ще з античного мистецтва, арабесковий орнамент розвинувся в гіріх - Геометричний візерунок з ліній, зірок і багатокутників. Але і в цій візуально «жорсткої» формі він залишився тим, чим був спочатку, - чином раю, райських кущів.

Уподібнення Храму древу, божого народу - квітучому стеблу, раю і Порятунку - рослинні мотиви сходить ще до Старого Заповіту. Нагадаємо, що іслам визнає і шанує Одкровення, передані людству з передували Мухаммаду пророками, у тому числі з Адамом і Ибрахимом (Авраамом), Давуд (Давидом), Мусою (Мойсеєм) і Ісою (Ісусом).

У своїй образотворчої украшенности арабеска подібна «прикрашеної», тобто поетичної мови. Це уподібнення стає явним у з'єднанні орнаментальної в'язі з каліграфічними написами і в самостійному використанні текстових написів (в особливому графічному вирішенні) в якості орнаменту. Саме так оформляються, наприклад, найбільш значущі елементи мечеті.

Верховенство тексту в оформленні культового об'єкту є відображенням визначальної ролі Слова - калам.

Це основа і джерело всього сущого. Слово, божественне Ім'я, співвідноситься з книгою (китаб) Так само, як Творець - з творінням, безмежні можливості - з їх реальним втіленням в бутті (світ, людину), світ небесний - з миром земним.

Невипадково саме богослужіння в ісламі - фактично жертвоприношення Богові - здійснюється приношенням Словом (читанням Корану). І зрима представленість Слова в ісламському мистецтві суть маніфестація Бога, якого не можна зобразити ніяким іншим чином.

Для мусульман читання Корану на богослужінні - те ж, що для християн причастя. Це спосіб здійснити і висловити свою причетність Господу. Але якщо в християнстві для цього потрібно «посередник» - хліб і вино як символ тіла і крові Христової, то в ісламі та ж безкровна жертва приноситься шляхом наповнення молільників «Словом Господа» (калам Аллах).

Важко уявити більш безпосередній і в той же час піднесений спосіб прийняття Творця! Самодостатні, практично нечитабельним і естетично довершені написи на пам'ятниках мусульманського мистецтва - це не тільки і не стільки украшенія- це образи Слів Творця. Але нечитаний означає «безглуздий». Це завжди певна і значуща фраза (або ім'я), написання якої може до такої міри насичуватися декоративними елементами (завитками, рослинними і геометричними мотивами), що графіка самих букв практично розчиняється в загальному візерунку.

Рішення настільки величної завдання не терпить свавілля, тому склалися особливі, дозволені і загальноприйняті каліграфічні стилі. Перший серед них як за часом створення, так і за ступенем святості - куфі, нічим не прикрашений прямолінійний і гранично строгий.

Їм пишуться на культових будівлях імена Бога і Його пророків, тоді як цитати з Корану - більш ошатним почерком сульс, створеним на основі куфі. Тут наочно виявляється різниця між ім'ям, калам, і текстом / книгою, китаб. Адже Слово і текст (книга) складають ієрархію, що розгортається зверху вниз, від Бога до людини.

Сама присутність Слова у вигляді безлічі написів в оздобленні мечеті або прикрасі значимого предмета, будучи символом Богоприсутність, має більше значення, ніж акт їх прочитання. Тому написи можуть виглядати і розташовуватися так, що читати їх практично неможливо, - перевернутими, занадто високо і т.д. Це не випадковість, а частина задуму.

Пізніші, декоративні та витончені стилі насх, Талік, насталік і дивани застосовувалися в оформленні світських книг і предметів побуту. Але і в цих речах дольнего світу, світу праху, зберігається ідея каліграфічної написи як втілення, актуалізації світу небесного.

Ця пристрасть середньовічного художньої свідомості, у тому числі мусульманського, до прикрашення, до естетичного освоєння практично будь-якої речі - не надмірність і не порожня схильність до розкоші. Це в ідеалі - єдино можливий спосіб здійснення (додання існування) речі.

Лише в такій формі річ, фізичний предмет, наближається до божественного задуму себе самої. А тільки в цьому випадку її існування стає виправданим.