» » Чи можна подружитися з Богом?

Чи можна подружитися з Богом?

Я давно хотів хреститися ... Хрестившись, мав намір стати, ні більше ні менше, справжнім православним християнином з повним, так би мовити, пакетом прав та обов'язків. І хрестився, будучи вже дорослою людиною.

- Навіщо тобі це треба було? - Мало не хором, запитували мене друзі-приятелі. - Ти ж зовсім не схожий на тих побожних парафіян, що вдень і вночі як тіні ходять-бродять. Ти ж стовідсотковий цинік і матеріаліст до мозку кісток. Ти-то на кой ляд туди поліз?

Відповідати своїм друзям не хотілося. Не хотілося їх ображати - справа в тому, що я втомився від самотності. Зрозуміти мене, напевно, міг тільки по-справжньому віруюча людина - Єгор, мій «релігійно налаштований» і дивно життєрадісний товариш.

- Я втомився бути один, Єгор ... Сподіваюся, ти мене розумієш? Просто є всередині порожнє місце. Є місце одному-єдиному другу на все життя.

- Може, ще однією подружці? Або дружині, нарешті?

- Припини! .. Мені потрібен стрижень. Потрібен постійний співрозмовник. Не знаю, як це назвати. Загалом, не можу я на самоті шукати сенс життя.

- Так-так, давай розберемося. Ти увірував?

- У тому-то й річ, що ні! Єгор, я не можу прийняти ідею Бога як всемогутнього і всезнаючого істоти з відверто антропоморфними якостями. Нескінченний вселенський розум, якась механічна гра амінокислот, потоки енергії та інформації, паралельні світи або прибульці, нарешті, - все що завгодно, але не Бог як особистість. Це що за особистість така - Бог, якщо він живе поза категорій «добра» і «зла» і позбавлений самосвідомості? Адже настільки позбавлений, що його існування стає практично неможливим.

- У тебе все?

- Ні! .. Якщо я пройду повз людини, що потрапила в біду або потребує екстреної медичної допомоги, то мене за байдужість можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Якого біса мовчить і не діє Бог, коли гинуть діти? ..

- Продовжуй! ..

- Наскільки мені відомо, християни вірять: Бог всемогутній і всезнаючий. І якщо це дійсно так, то він знає про те, де і з ким станеться будь-яке нещастя, і при цьому йому не складає ніяких труднощів це нещастя запобігти. Бог всемогутній, однако! Власне, якщо нещастя і відбуваються повсюдно, то тільки тому, що Бог навмисно не діє, усвідомлюючи про наслідки своєї бездіяльності. Умисні дії або «злочинне» бездіяльність ... Єгор, хто з нас більш цинічний - Бог чи я?

- Є ще що-небудь?

- Єгор, якого дідька священики освячують зброю і благословляють військові походи? .. Чому неугодних піддають анафемі? .. Чи релігійні свята, які примушують православних працювати більше, ніж у звичайні дні? .. Чому наші святі - в основному, мученики і страждальці? ..

- Слухаю-слухаю ...

- Невже віра по-православному - це той випадок, коли кількість переходить в якість: досить регулярно ходити на сповіді, причащатися, молитися, чисто механічно і скрупульозно виконуючи всі приписи, щоб строгість форми, нарешті, привела до зміни змісту? .. Що, величезна кількість людей саме так «вірять» в Бога? ..

- Зараз, ми говоримо про тебе, В'ячеслав ... Ти закінчив?

- Ні, ні і ні! .. Складається відчуття, що віра в бога перекреслює здоровий глузд. Така віра заперечує раціональність. Як можна щось шукати, не дотримуючись правила гри? .. Тільки лише «довбати» в двері, поки не відкриють? .. Може, ще ногами попинать? А коли ноги відіб'єш, Бога взяти в помічники? Він по-дружньому підсобить? ..

Єгор не став чомусь зі мною сперечатися. Тільки уважно розглядав мене, даючи можливість виговоритися. Години через дві ми дивилися один на одного і мовчали. Єгор доброзичливо посміхався ... А мені вже не став потрібен саме такий Бог - «друг-постачальник» та майстер-на-все-руки. В одночас я також втратив інтерес і до релігійних «діячам» ... Бог їм суддя.

Мабуть, мені потрібно щось інше і тільки для душі. Все-таки мені потрібна віра! .. Але яка? У що вірити?