» » Чи існує Бог?

Чи існує Бог?

Фото - Чи існує Бог?

НІ БОЖЕСТВА крім Аллаха

Різноманіття і складність, строкатість фарб і неосяжність цього світу вражає допитливий людський розум. Але ще більше вражає те, що в цьому неосяжному світі видна взаімопрігнанность всіх пластів буття. Виявляють себе гармонія, порядок, закономірність, внутрішня логіка. Все це навряд чи можна віднести до категорії випадкового, що не грішачи при цьому проти здорового глузду.

Не можуть гармонія і закономірність бути результатом випадкового руху неживої матерії. Досвід підказує нам, що жоден матеріальний об'єкт не може створити сам себе, і у величезному різноманітті речей і подій жоден об'єкт досвіду не містить в собі причину свого існування. (Безпосередньою причиною нашої появи на світ з'явилися батьки. Для того, щоб існувати, нам необхідні повітря, вода, їжа і т.д.)

Сама цілісність світу повинна мати для себе єдину зовнішню причину. Цією причиною є Всемогутній Бог, який і є причиною всього сущого.

Сам Господь не потребує причини, Він не схожий ні на один з відомих об'єктів, що не залежить від цього світу, а, навпаки, цей світ живиться від Нього, залежить від Нього. Він створив цей світ, володіючи Мудрістю, Волею, Могутністю.

Віра в Єдиного Творця, в Його приречення і закони є порятунком для людини. У наше століття, коли невіра розбестило людське суспільство, протиставлення науки і релігії сприймається як щось само собою зрозуміле. Першим у цьому накатаному словосполученні ставлять, як правило, науку. Увазі при цьому, що наука - вища форма суспільної свідомості, так як вона ґрунтується на досвіді, експерименті, достовірному знанні та ін. А релігія, бачте, спирається тільки на віру. Щоб рельєфніше відтінити «м'язи» науки, як «релігії» підноситься, як правило, набір примітивних казок, легенд, неймовірних забобонів, язичницьких фантазій.

У всій цій тенденційності скидається з рахунків той очевидний факт, що переважна більшість положень, концепцій, теорій науки береться на віру. Коли нас вводять в курс так званих наукових побудов, само собою мається на увазі, що ми повинні вірити в те, що живе саме по собі виникло з неживого, що багатоклітинні відбулися з одноклітинних, що людина походить від мавпи, що пропонована модель атома дійсно правильна, що спіраль ДНК виглядає саме так, як намалювали її Уотсон і Крик, а не інакше.

Тому ми можемо говорити, що релігія і наука спираються на одну й ту ж основу - віру. Різниця полягає лише в тому, що наука часто змінює свою віру. У науці те, що вважалося ще вчора незаперечною істиною, сьогодні підноситься як оману і помилка.

У релігії ж навпаки - всі новітні відкриття науки лише підтверджують істини, які вона висловлювала завжди.

Видатний фізик Кельвін сказав: «Якщо добре і глибоко подумати, то побачите, що наука змушує вас вірити в БОГА». Саме так! Думати треба «добре» і «глибоко!» Важливість цієї сторони підмічає інший мислитель - Френсіс Бекон: «Поверхневі й елементарні філософські знання приводять людину до атеїзму і безбожництва, а глибокі, повні та всебічні філософські знання роблять людину набожним і благочестивим».

Віра і невір'я - два стани людського духу, між якими величезна прірва. Віруюча людина бачить у навколишньому світі нескінченне число знамень Аллаха, Велик Він і Могутній. Для невіруючого будь-які докази буття Бога «недоказові», тому що в ньому сидить невір'я.

У Корані розповідається, що Іса - син Марйам - прийшов до синів Ізраїля зі знаменнями ясними (з дозволу Аллаха зціляв сліпих, прокажених, оживляв мертвих).

«... І сказали ті, які не вірували з них: -« Це - тільки очевидне чаклунство! »» (Трапеза, 110).

Тисячоліття не змінили нащадків тих, «що не вірили». Завзято чіпляючись за своє невір'я, проводять безглузді експерименти ті самі поверхневі мислителі, яких описав Бекон. Вони пропускають електричні розряди через так званий «первинний бульйон» (вода з розчиненими в ній амінокислотами), намагаючись довести «самозародження життя». З упертістю, гідною кращого застосування, вони мучать мавпу, намагаючись навчити її говорити.

Дослідження генетиків довели, що всі раси і народи землі походять від однієї жінки! Але невіруючого це не переконує. У кращому випадку, невіра охоче трансформується в різні види ідолопоклонства. Людини постійно тягне зробити Бога відчутним, фізично відчувати Його. Але якби Бог існував у такому вигляді, то свобода волі не мала б місця. Аллах хоче залишити нас вільними. Не можна говорити: «Я не бачив Бога, не сприймав його органами почуттів, отже, Його немає!»

За допомогою матеріальних почуттів і апаратів ми не можемо отримати безпосередньо нематеріальну інформацію.

Всевишній Аллах сказав:

«Не осягають Його погляди, а Він осягає погляди. Він - Проникливий, Обізнана! »(Худоба, 103).

Весь всесвіт неосяжності, міріади процесів і подій у всіх її куточках, що протікають з певною закономірністю, гармонія, відповідність і краса, що панують у світі, говорять про те, що Творець і Господар світів - один. У всьому проявляється воля і міць Єдиного Бога. У нього немає співтоваришів і Він - Абсолютний Пан всього сущого.

Людина - вище створення Аллаха - знаходиться на особливому місці в ієрархії Його творінь. Аллах вибрав людину своїм намісником на Землі, наділив його, на відміну від інших тварюк, розумом і свободою волі. Тим самим людині дана можливість вибору життєвого шляху та об'єкта поклоніння.

Всевишній Аллах сказав:

«Ми адже повели його по шляху або вдячним, або неправильним». (Людина, 3).

Все життя людини, всі зміни в його долі є безперервний ланцюг випробувань. Людина створена для випробувань і поклоніння своєму Творцю:

«Я ж створив джинів і людей тільки, щоб вони поклонялися Мені». (Розсіюючі, 56).

Від поклоніння людини Аллах нічого не здобуває, від непокори людини - нічого не втрачає. Поклоніння Всевишньому Творцю є найбільшою вигодою для самої людини. Поклонятися Аллаху - значить виконувати всі вказівки Його, остерігатися Його заборон.

Як тільки людина буде ухилятися від наказів Аллаха як в особистому, так і в суспільному житті, це негативно позначиться на долі людини і суспільства. Всі вади, недоліки, війни, конфлікти, які спостерігаються сьогодні в усьому світі, є наслідок відхилення від законів, запропонованих людині Аллахом, є результат ухилення людини від місії, покладеної на нього Аллахом.

Людина - раб Божий, створений Аллахом, що годується від Нього, умертвляють Їм. І все, що відбувається в світі і в організмі самої людини, строго підпорядковане законам Аллаха. Ніколи і ні за яких обставин людина не в силах відірватися від Аллаха і жити поза Його законів.

«Рабство» - слово, яке викликає неприйняття у людини, як щось ганебне, принизливе, негідне. І дійсно, це так і є в тому випадку, коли людина по своїй волі стає рабом створених речей (рабом іншої людини, рабом матеріальних багатств, рабом власних страстей).

Але коли людина виступає лише як раб Аллаха, він мимоволі викликає повагу оточуючих, він набуває благородство, силу духу, спокійну впевненість в житті.

При розгляді людської натури ми бачимо, що в найпотаємніших куточках його душі живе почуття поклоніння.

Людина може заперечувати Бога, віру, істину, але при всьому цьому він не може позбутися того властивості душі, яке вимагає поклоніння чому-небудь. У людині генетично закладений адресат поклоніння - це Єдиний Творець. Якщо людина правильно реалізує те, що в ньому закладено, правильно направляє своє поклоніння, то він набуває справжню свободу і входить в число тих, хто виконує місію, покладену на нього Аллахом.

Але дуже часто людина впадає в оману і починає поклонятися створеним речам, придуманим ідеям, надуманим божествам - і тим самим стає язичником (ідолопоклонником).

В якості ідолів можуть виступати не тільки дерев'яні та кам'яні скульптури, що зображують різних людей і тварин, але в їх якості виступають і теорія комунізму, і наука, і партії, і вожді, і святі шейхи, і культура, і мистецтво, і власні пристрасті.

А в чому ж має виявлятися поклоніння Аллаху і як воно виглядає?

Багато хто під поклонінням Аллаху розуміють здійснення намазу, дотримання урази, читання Корану, читання Мавлід, перебирання чоток і т.д.

Простим людям здається, що людина, яка присвятила весь свій час вищепереліченої діяльності (закинувши роботу, домашнє господарство, потреби сім'ї) і є справжній мусульманин. Користуються великою повагою серед неосвічених обивателів ті люди, які називають себе вченими, мулл, читають Коран над покійниками (за гроші), навішують на себе амулети, набирають надлишкову вагу від частого ходіння по Мавлід.

Завдяки їх старанням людям прищепилося думка, що ступінь благочестя і богобоязливості визначається кількістю Намазов, скоєних протягом дня. Це розхожа думка, преподносимое його прихильниками, і є причина того, що люди шарахаються від Ісламу. Воно ж викликає у них, особливо у молоді, зовсім справедливе здивування і настороженість. «Якщо я присвячу своє життя поклонінню Аллаху, - думає молода людина, - коли ж я встигну влаштувати своє життя, обзавестися сім'єю, займатися господарством?»

Ця позиція є результат неправильного підношення сутності Ісламу людям тими самими мулл, які воліють читати Священний Коран небіжчикам і приховувати його зміст від живих. Це стало однією з причин того, що Коран перестав служити керівництвом у житті людини і суспільства.

Створюючи людини і призначаючи його намісником на землі, Всевишній Аллах Сам видав закони, встановив норми, що охоплюють і регулюють всі сторони життя людини: політичну, економічну, соціальну, правову, моральну і т.д. Ці закони та приписи Аллах послав людям через своїх пророків, обраних із середовища людей. Аллах зробив їх людьми ідеального характеру, з високою моральною культурою, навчив їх усім відтінкам правильної поведінки в особистому, сімейному і громадському житті. Вони були прикладом для багатьох поколінь.

І людям залишається одне - наслідувати приклад пророків, вивчати всі закони та приписи Аллаха, які за допомогою пророків донесені Їм до людей, і точно і неухильно виконувати їх.

Пророк Мухаммад, та благословить його Аллах і вітає, останній з пророків, посланий Аллахом, що приніс людству повний і остаточний Іслам.

Пророк Мухаммад, та благословить його Аллах та й вітає, - друк пророків: на ньому завершується посланницької ланцюг і аж до Судного Дня діяння людей будуть звірятися з законами і нормами, прінессённимі Пророком Мухаммадом, та благословить його Аллах і вітає. І всі ці закони і норми укладені в Корані - мови Аллаха і в Сунні - практиці Пророка Мухаммада, та благословить його Аллах і вітає.

Пророк, та благословить його Аллах і вітає, сказав:

Я серед вас залишаю дві речі: Книгу Аллаха і Сунну Його пророка. Якщо ви будете триматися їх, то ви ніколи не заблукаєте.

Якщо людина у своїх діях керуватиметься законами, визначено Аллахом, якщо людина буде суворо дотримуватися межі дозволеного і забороненого, зазначені Аллахом, то таке життя буде прикладом служіння Аллаху, або великого поклоніння Аллаху. Це і є місія, покладена Аллахом на людину. Безперечно, в цю місію входить і здійснення намазу, і дотримання урази, і читання Корану (природно не небіжчикам, а живим, і не для того, щоб заробляти читанням, а для керівництва в житті). Але також в цю місію входить і ведення господарства, і прийом їжі, і створення сім'ї, і виховання дітей, сон і відпочинок, і навіть інтимні стосунки між подружжям - одним словом, всі сторони буття людини.

Звичайно, все це має сенс, якщо проводиться за велінням Аллаха, в суворій відповідності з Його законами і в ім'я Його. А якщо яка-небудь діяльність проводиться в життя як самоціль, а не заради Аллаха, то вона втрачає сенс для Майбутній життя, якою б корисною ця діяльність не здавалася.

Виходячи все з того ж неправильного уявлення про Іслам, багато молодих людей думають так: «Поки є можливість, буду користуватися всіма насолодами життя, а в старості, коли ними буду не в силах користуватися, займуся намаз, ураза, перебиранням чоток ...» Яка наївність! По-перше, звідки впевненість, що життя не перерветься в молодому віці? По-друге, хто заборонив нам насолоджуватися благами цього світу? Насолоджуйтесь! Але в рамках законів Аллаха і шляхами, зазначеними Їм.

Всевишній Аллах сказав:

«Скажи:« Хто заборонив прикраси Аллаха, які Він звів на Своїх рабів, і принади з спадку? .. »» (Перешкоди, 32).

«Скажи:« Господь мій заборонив тільки гидоти, явні з них і приховані, гріх і злодіяння без права ... »» (Перешкоди, 33).

Численні притчі, які люблять наводити деякі «знавці» Ісламу, де говориться, що цей світ і прийдешній світ не можна поєднати, і що якщо вхопишся за один з них, неодмінно випустиш іншого, - явне протиріччя духу й суті Ісламу.

Навпаки, щоб найкращим чином виконати місію, покладену Аллахом на людину, останній повинен в певних пропорціях приділяти увагу обом світам, впрягти їх в одне ярмо і отримувати максимальну користь від кожного.

У Священному Корані говориться:

«І прагни в тому, що дарував тобі Аллах, до житла Останньому! Не забувай спадку свого і в цьому світі ... »(Розповідь, 77).

«Він Той, Хто зробив вам землю покірною, ходіть же по її рамен і харчуйтеся від наділу ..» (Влада, 15).

Цей світ - рілля для прийдешнього. Коли людина нехтує якимось боком обох світів, то він в результаті пожинає погані наслідки свого вчинку.

Всі закони та приписи Аллаха людина втілює в життя, починаючи з самого себе- потім він повинен звернутися до своєї родини, до свого племені і до оточуючих. І не можна заспокоюватися доти, поки існує де-небудь на Землі ідолопоклонник.

Свідоцтво (шаhaда) «ла ілаhа ілла Ллаh ва Мухаммад, - Расула Ллаh - немає божества, крім Аллаха, і Мухаммед - Його посланник» відрізняє віруючого від невіруючого.

Слово «ілаh» позначає буквально «божество», «гідний поклоніння», «гідний молитви», тобто Той, чиє велич, могутність, мудрість і місце у світі гідні того, щоб йому поклонялися.

Ла ілаhа ілла Ллаh ми повинні вимовляти з повним розумінням змісту цих слів. Коли ми механічно повторюємо ці слова, ми не відрізняємося від тих, хто їх взагалі не вимовляє. Якщо людина не відчуває всю міць, всеосяжний характер цих слів, якщо він не відчуває їх велика значення для себе, якщо він не намагається вникнути в них, якщо в людині не займається бажання слідувати їм в житті, якщо він не остерігається всього того, що з цими словами несумісне, - ця людина не зрозумів Ісламу. Просте повторення цих слів, не дотримуючись їм як закону життя, не ставить людину в число тих, хто виконує місію, покладену Аллахом, отже, не принесе йому користі в прийдешньому. Це все одно, що при запаленні без кінця повторювати слово «пеніцилін», - легше від цього не стане.

Весь сенс у діяльності. Щоб від пеніциліну була користь, треба виконати роботу - як мінімум, ввести його в організм.

Ла ілаhа ілла Ллаh означає, що ми глибоко і усвідомлено переконані в Єдності Аллаха, тобто тільки Аллаха ми визнаємо своїм Богом. Ми визнаємо, що тільки від Нього залежить наше життя і смерть, що тільки Він (як наш Творець) знає, що для нас добре і що згубно. Тільки Йому ми можемо поклонятися і підкорятися, тільки на Нього ми можемо сподіватися, тільки Його ми повинні боятися, тільки Його ми повинні просити і до Нього тільки повинні волати про допомогу, і тільки з Його ім'ям і заради Нього ми повинні приступати до будь-якої справи.

Ла ілаhа ілла Ллаh означає, що ми глибоко визнаємо те, що правління і влада належать тільки Аллаху. Тільки Він вправі бути Законодавцем і встановлювати норми і правила, що регулюють життя людини на Землі.

З цього випливає, що для мусульманина всі закони, придумані людиною і впроваджені в суспільне життя, не представляють ніякої цінності і не мають сенсу. Усі філософські концепції та теорії, керуючись якими люди намагаються побудувати людське суспільство, в кінцевому підсумку призводять останнім до краху.

Ла ілаhа ілла Ллаh означає, що ми повинні дотримуватися ті межі дозволеного і забороненого, які Аллах для нас визначив.

Ла ілаhа ілла Ллаh означає, що якщо ми твердо переконані в розумінні цих слів, то неодмінно прийдемо до висновку, що Коран (Книга Аллаха) і Сунна (життєвий шлях пророка Мухаммада, та благословить його Аллах та й вітає), - єдина основа і керівництво для побудови процвітаючого, щасливого людського суспільства.

Кожен мусульманин може виміряти свою віру словами «Ла ілаhа ілла Ллаh» і при цьому може виявити у своїх діяннях багато вчинків, не сумісних з цими словами. Кожен з нас може пригадати випадки, коли ми говорили неправду, злякалися можновладців, піддалися гніву, здійснили вчинок, продиктований чим завгодно, тільки не любов'ю до Аллаха, і багато іншого.

Формально ми визнаємо владу Аллаха, Його мудрість і могутність, а в практичному житті часто йдемо врозріз з Його приписами. Ми, якщо не схвалюємо правила і звичаї, що йдуть врозріз з Ісламом, то і не противимося ім. Найкращі з нас, боячись осуду оточуючих, не посміли б зробити ті вчинки, які зробив Пророк Мухаммад, та благословить його Аллах і і вітає.

Щоб допомогти людині виконувати місію великого поклоніння, щоб застерегти його від помилок і щоб одночасно випробувати його, Аллах поклав на нього певний мінімум обов'язків, якими є п'ять стовпів (рукн) Ісламу:

1. Тверде переконання у вірі та приведення свідоцтва, що немає божества, крім Аллаха, і що Пророк Мухаммад, та благословить його Аллах і і вітає, є рабом і посланником Аллаха.

2. Вчинення п'ятикратного Намазу на добу.

3. Виділення один раз на рік заможними людьми громади певної частки зі свого майна (закята) на користь бідних, нужденних і борються на шляху Аллаха.

4. Щорічне дотримання урази у святому місяці Рамадан.

5. Вчинення Хаджу (паломництва) в Мекку до Дому Аллаха Каабі один раз в житті за наявності можливості.

Виконання цих п'яти стовпів Ісламу є тим мінімумом, який лежить в основі того великого поклоніння Аллаху, про який ми говорили вище. Без виконання цього мінімуму людина не зможе зробити велике поклоніння. Якщо людина буде задовольнятися цим мінімумом, не прагнучи до великого поклонінню, він буде в числі тих, які не зрозуміли суть і дух Ісламу.