» » Так говорив Святий Антоній. Частина 12

Так говорив Святий Антоній. Частина 12

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 12

Один мисливець побачивши, що Святий жартує з братами, засумнівався в праведності. Святий говорить йому: Поклади стрілу на лук свій і натягни його. Він зробив так. Святий говорить йому: ще натягни. Той ще натягнув. Знову каже: ще натягни. Мисливець відповів йому: Коли я понад міру натягну лук, то він зламається. Тоді Святий сказав йому: так і в справі Божому: якщо ми надміру будемо напружувати сили ченців, то вони скоро турбуватимуться. Тому необхідно давати іноді деяке послаблення.

Терпіння

Терпіння стільки потрібно подвижнику, що коли незабаром його немає, то і сам він ніякої ціни не має. Так, хвалили братія Святому одного монаха. Коли монах сей прийшов, Святий Антоній захотів випробувати його, перенесе він образа, і побачивши, що не переносить, сказав йому: ти схожий на село, яке спереду красиво, а ззаду розграбовано розбійниками. Терпіння потрібно тому, що спокуси для нас потрібні. І Святий говорив: ніхто без спокус не може ввійти в Царство Небесне, не будь спокус, ніхто б і не врятувався.

Молитва

Молитві учив він своїм прикладом, бо всі знали, як довго він молився. Блаженний старець іноді так заглиблювався в молитву, що простоював в ній цілу ніч, і коли сонце, що сходить припиняло цю його полум'яну в захопленні розуму молитву, говорив: навіщо заважаєш ти мені, сонце? Ти для того ніби й входиш, щоб відволікати мене від Божественного істинного світла.

Сльози

.

Одного разу брат запитав Святого: «що мені робити з гріхами моїми?». Він відповів: хто хоче звільнитися від гріхів, плачем і зітханням звільниться від них, і хто хоче налаштуватися на чесноти, слізним плачем налаштується. Псалми - є плач. Пам'ятай приклад Єзекії, царя Юдейського, який, як написано в Ісаї Пророка (гл. 38), за плач не тільки отримав зцілення від хвороби, але й сподобився додавання життя на 15 років, і на якого знайшло вороже військо в 185 тисяч сила Божа вразила на смерть, заради пролитих їм сліз. Святий Петро Апостол плачем отримав прощення в тому, що погрішив проти Христа, відрікшись від Нього. Марія, за те, що зрошувала сльозами ноги Спасителя, сподобилася почути, що про неї всюди буде звіщати разом з проповіддю Євангелія.

Смирення

Смирення привертає покрив понад і зберігає від усіх падінь. Бачив я, говорив Святий, одного разу всі мережі ворога, розпростерті по землі, і, зітхнувши, сказав: Хто ж уникне їх? Але почув голос, що говорив мені: покору. Отже, якщо подвизаємося добрим подвигом, то повинно нам вкрай упокоритися перед Господом, щоб Він, що відає неміч нашу, покривав нас правицею і зберігав. Якщо вознесемось гордістю, Він забере покрив Свій від нас, і ми загинемо. Як гордість і приношення розуму скинули диявола з висоти небесної у безодню, так смиренність і лагідність підносять людину від землі на небо. Тому, щоб подвиг, наприклад молчанья, не привів до гордості, Святий радив давати йому самоуничижительно сенс. Якщо хтось, говорив він, бере на себе подвиг мовчання, нехай не думає, що проходить яку чесноту, але нехай тримає в серці, що тому мовчить, що не гідний говорити.

Вселяв також Святий, що Сам Господь так веде нас внутрішньо, що приховує від нас наше добро, щоб утримати в смиренних про себе почуттях [Нам не дано передбачити, як наше слово відгукнеться - Ф.И.Тютчев. - A.A.]. Він казав: якщо мірошник не закриватиме очей тварини, що обертає колесо, то справа його не йтиме успішно. У сього тваринного паморочилося б голова, і воно падало б, не маючи можливості працювати. Так і ми, за Божим провидінням, отримуємо прикриття, щоб нам не бачити добрих справ своїх, щоб ми не загордилися і не втратили плоду трудів своїх! Це буває, коли ми боремося з нечистими помислами, в яких ми не можемо не засуджувати самих себе. У такому стані, коли нам нема чим пишатися, наше маленьке добро надійно прикривається.

Скільки згубно зарозумілість, разюче це торочилося падінням юного подвижника після вчиненого ним чуда. Повз місце, де подвизався цей юний монах, йшли старці до Святого і вкрай стомилися. Він покликав диких віслюків і звелів їм відвезти на собі сих старців до Святого. Коли старці сказали про це Святому, він відповідав: монах цей, як перевантажений корабель, боюся, не дійде до пристані. І дійсно, намріявши про себе, упав той монах. Прозрівши це, Святий Антоній сказав учням: ця година упав той юний подвижник. Підіть, подивіться. Вони пішли і побачили його сидячим і оплакує свій гріх гордині.

Наскільки зарозумілість згубно, настільки спасительно самоприниження. Це являє приклад башмачника, про який Святий мав вказівку згори. Святий молився в келії своїй і почув голос, що говорив йому: Антоній, ти не досяг досконалості башмачника з Олександрії! Святий пішов до Олександрії, знайшов цього башмачника, і переконав його відкрити, що є особливого в його житті. Він сказав: не знаю, знаю тільки, що прокинувшись, перш ніж сяду за роботу, кажу собі, все в цьому місті, від мала до велика, увійдуть в Царство Боже за свої добрі справи, один я за гріхи мої засуджений буду на вічні муки . Те ж саме повторюю і вночі, перш, ніж ляжу спати. Почувши це, Святий усвідомив, що не досяг досконалості.

Нам треба завжди у всьому самих себе докоряти і звинувачувати, і робити це щиро, бо хто сам себе докоряє, того виправдовує і прославляє Бог.

Взаємна допомога.

Брати запитали Святого: «чи добре це, якщо хтось скаже: я нічого не буду брати у братів, і сам нічого не буду їм давати, для мене достатньо того, чого маю?». Святий відповів: діти мої, хто такий, той жорстокий серцем, і душа у нього душа лева. Його має вважати чужим для всіх добрих людей. Брати запитали його: «як повинно служити братам»? Він відповів: хто хоче служити братам, нехай служи їм, як слуга господаря, і як Господь служив Петру, якому надав Він останнім служіння, будучи Творцем його. Цим показав Господь, що якщо ті, які відкидають чиниться їм служіння, не бездоганні, то тим паче гідні осуду ті, які низьким вважають послужити братам. Якщо перші не матимуть частини з Господом, як сказав Господь Петру, те, що сказати про останні? Пам'ятайте, від ближнього життя і смерть. Бо якщо ми набуваємо брата, то набуваємо Бога, а якщо спокушаємо брата, то грішимо проти Христа.

Співчуття і поблажливість до полеглим

.

В обителі батька Іллі з одним братом сталося спокусу. Його вигнали звідти, і він пішов в Гору до Святого. Святий, прийнявши його у себе якийсь час, послав його назад в обитель, але брати знову прогнали його. Він знову прийшов до Святого: «не захотіли прийняти мене браття, отче». Тоді Святий послав його з такими словами: буря застала корабель на море, він втратив вантаж свій і насилу врятувався, а ви хочете потопити і те, що врятувалося біля берега. Братія, почувши, що брата послав до них Святий Антоній, негайно прийняли його.

В одній обителі обмовили брата в блуді, і він прийшов до Святого. Прийшли також і братія з обителі, щоб вилікувати його і знову до себе взяти. Вони стали викривати його, навіщо він так зробив, а брат захищався, кажучи, що він нічого такого не робив. Сталося тут бути і батькові Пафнутія кефаль. Він сказав їм таку притчу: на березі річки бачив я людини, яка загруз по коліна в грязі. Деякі прийшли подати йому допомогу, і завантажили його по саму шию. Святий сказав після цього: ось істинно така людина, яка може лікувати і рятувати душі! Братія, зворушені словами старців, поклонилися братові, і за порадою батьків, прийняли його знову до себе.

Людина, якщо не живе в ньому Бог, не може бути дійсно добрим, як би не бажав того, бо ніхто не благ, тільки Бог один.