» » Що ми думаємо про Бога? Дослідження звичаїв

Що ми думаємо про Бога? Дослідження звичаїв

Фото - Що ми думаємо про Бога? Дослідження звичаїв

Пару років тому, під час одного воістину культурного заходу, я почула фразу, яка мене зачепила. Її виголосив відомий художній керівник театру «Практика» Едуард Бояка. Він сказав приблизно наступне: «Коли я в компанії вимовляю слово« Бог », у мене таке відчуття, ніби я зробив щось непристойне. Наприклад, пукнув ». Як людина, яка не може так легко відпустити те, що його зачепило, я вирішила провести невелике самостійне дослідження з метою знайти відповідь на просте запитання: що ж ми думаємо про Бога?

У першу чергу в поле мого зору потрапив мій найкращий друг. Наведу невелику, але абсолютно чудову цитату з нашої розмови.

- Якщо ти перебуваєш десь у компанії, і раптом чуєш, що почалася розмова про речі, що стосуються релігії, віри і всього такого. Як ти на це реагуєш?

- Ніяк. У мене це викликає неприємні відчуття. Мені здається, що це одна з тем, про які розмовляти марно абсолютно.

- Ти сам часто говориш на подібні теми?

- Ні, не часто. Ну хіба тільки з якимись жартівливими акцентами.

- З тобою коли-небудь говорили про це в родині?

- Ні, ніколи.

- Ні мами, ні тата, ні бабусі, ні дідуся?

- Ні! Моя бабуся, коли до неї на вулиці підійшли єговісти і сказали: «Як ви думаєте, що ви будете робити після смерті?», Відповіла: «СДПІ».

- Як у вас в родині взагалі були справи з вірою? Є хрещені, нехрещені?

- А у нас ніхто не заморочується на цю тему. У нас дворянська родина, і колись давно всі були хрещені, а потім, коли стали ховатися і рятуватися, то бабусю вже не хрестили. Було не до цього, тому їй не вселяли ніяких релігійних істин. Відповідно всім іншим теж не до цього.

- Значить, у вас в родині всі питання віри залишаються на особистий розсуд кожного?

- Так вони залишаються просто за рамками. Про це нікому не цікаво говорити, нікому це не треба.

- Не цікаво чи не прийнято?

- Ну не те щоб є якийсь заборона негласний. Просто нікому це не треба. Ну це як ось баклажан. Без щоденних розмов про баклажанах ж люди обходяться? Ось це те ж саме.

Отже, загалом і в цілому, ситуація у всіх була однакова: тема Бога була під таким же забороною, як і секс. Воно, в принципі, зрозуміло. Адже в СРСР сексу і Бога не було. У цьому навіть є своєрідна іронія: якщо не можна думати про те, звідки беруться діти, то думати про те, звідки взявся перший чоловік, взагалі безглуздо. Тепер уже Радянського Союзу немає, комунізм, заміняв нам Бога, канув в лету, а новий «бог» так і не з'явився. Залишилося лише гробове мовчання, спрямоване на адресу нікому не потрібною теми.

Але давайте будемо чесними. Тема Бога вважається непристойною і неприйнятною тільки в середовищі так званих інтелектуалів. Їх зарозумілість не дозволяє їм говорити про такі дурниці. Адже будь цивілізована людина знає, що він походить від мавпи. Що ж думають інші, не зараховують себе до роду обраних? Тут-то мій погляд упав на подругу, яка вважає себе віруючою. «Ну нарешті я почую думку віруючої людини!» - Подумала я. Але мої надії згасли буквально на наступний день. Наближалося свято Пасхи, і моя подруга, звичайно, заздалегідь поставила варитися кілька яєць. Але в той вечір у нас намічалося своє власне гуляння, і від нього подружка теж не змогла відмовитися. Вечірка затягнулася до ранку. Підсумок: добряче випивши і покуривши травку, вона під ранок вирушила-таки до церкви, і навіть не забула про яйця, а на наступний день гаряче переживала з приводу того, яка вона грішна. Начебто все добре, та тільки щось не так у цій історії ...

Якщо спробувати зробити якісь приблизні узагальнення, можна помітити одну основну тенденцію. Вірою в Бога володіли ті, у кого в сім'ї було прийнято вірити. Решта - абсолютна більшість - або не вірили, чи не знали, що й думати з цього приводу. Дійсно, ви ж не думаєте кожен день про баклажані? Я ні. Але знаєте, в чому полягає найстрашніша таємниця? Ця таємниця дійсно страшна, і я вам про неї розповім. Про Бога не думає НІХТО, навіть так звані віруючі люди. Вони не думають, вони просто роблять те, до чого їх привчили батьки, за звичкою. Та й коли думати-то? Є справи і важливіші. Дім, сім'я, робота, діти, пиво, дача, телевізор ... Ніколи думати, просто ніколи. Життя летить, треба все встигнути, а тут думати не зрозумій про що ...

До чого я все це кажу? Страшно ж не те, що ми про Бога не думаємо. Страшно те, що ми взагалі не думаємо ні про що, крім «битовухи». Бігаємо, копошимося, крутимося, метушимося, постійно щось робимо. Вбиваємо час як завгодно, лише б не замислитися про сенс і причини того, що відбувається. Звичайно, куди нам пізнати такий великий і складний світ. Краще будемо жити спокійно. Нехай про це думають вчені і священики. Це їхня робота, і вони нам потім все-все розкажуть ...