» » Вісім гріховних пристрастей. За що потрібно просити прощення у Бога?

Вісім гріховних пристрастей. За що потрібно просити прощення у Бога?

Більшість віруючих людей знає про смертних гріхах. Називаються вони «смертними», тому що є свідомо нераскаіваемимі, внаслідок чого ведуть до смерті душі.

Смертний гріх - термін християнської церкви. Сама концепція «Семи смертних гріхів» належить до католицької церкви і є спробою класифікувати гріховність людини. У православній - це «вісім пристрастей», що ведуть до гріха.

Православна церква називає смертним гріхом будь-який гріх, в якому людина не хоче каятися, причому свідомо. Це віддаляє його від Бога. Так що ж це за вісім загадкових гріховних пристрастей?

1. Обжерливість, або обжерливість, простіше кажучи. Взагалі, всі ці пристрасті з'являються з того, що дано нам Богом, але з деякими «збоченнями». Ось ми, прості люди, маємо можливість їсти, пити, але наша жадібність штовхає нас до обжерливості. Не розумію, чому деякі люди з такою жадібністю їдять все і багато? Як ніби зараз до них прийдуть нехороші люди і відберуть абсолютно всю їжу! Оскільки з'ясувалося, що обжерливість - смертний гріх, варто бути акуратніше з їжею.

2. Блуд. Блуд - це позашлюбні статеві стосунки, тобто зрада! Виходить, що зрада не просто заподіює біль, але і є страшним смертним гріхом. Церква радить дуже добре подумати, перш ніж здійснювати крок наліво!

3. Сріблолюбство, або, висловлюючись простими словами, жадібність. Жадібність може вирости зі звичайної ощадливості. От було у людини трохи грошей, він їх берег, збирав, відкрив свій бізнес, заробив ще більше і став їх берегти, берегти, берегти ще більше, пестити, плекати і більше всього на світі боятися з ними розлучитися. І ще сильніше хотів більше, більше, більше, ще, ще! Ось так вона, жадібність, з'являється!

4. Гнів. О-о, гнів - це таке почуття ... дуже сильне почуття, спрямоване на усунення несправедливості. Для прикладу: чоловік стояв у величезній черзі ... нехай буде, за хлібом. Тут підходить дідок, який дуже поспішає і просить пропустити, потім другий, третій ... І саме коли до чоловіка дійшла черга, хліб закінчився! Це ж несправедливо !! Як же так? Де хочете діставайте мені цей хліб !! По-від, ось він, гнів!

5. Печаль. Всі ми втрачаємо наших близьких. Рано чи пізно вони йдуть до Бога. Ми, звичайно ж, дуже сумуємо, нам сумно, це велика втрата! Але буває таке, що ці несильні почуття переростають у дуже сильне горе! Людина губиться в реальності, ніщо інше для нього вже не важливо. Але так не можна, з погляду церкви! Це теж є смертним гріхом. Я десь чула, що якщо довго і багато плакати про смерть людини, то йому там, на небесах, буде погано. Переходимо до наступної пристрасті.

6. Зневіра. Зараз ми нерідко зустрічаємо таке слово, як депресія. Це слово є синонімом до слова «зневіру» і є смертним гріхом! Наслідком зневіри може стати самогубство, яке, природно, не заохочується Богом. «Зневіра є розслаблення душі, знемога розуму ... оболгатель Бога, ніби Він немилосердний і нечеловеколюбів».

7. Марнославство - Порожня слава. Виражається потребою виглядати приголомшливим в очах оточуючих, мати перевагу над іншими людьми. Так звана «зіркова хвороба» дуже близька за значенням до марнославства! Так що можна сказати, що багато артистів здійснюють смертний гріх. Але і серед звичайного населення гонорові люди зустрічаються нерідко.

8. Гординя, або, по-іншому, зарозумілість. Гордість - ознака хорошої самооцінки, самоповаги. Якщо людина задовольняє свої потреби і втілює плани в життя, то він може пишатися собою. Але іноді ця гордість буває надмірною! Це вже ознака надто завищеної самооцінки. Все має бути в міру, у всьому потрібно шукати золоту середину. Так само і з гордістю. Собою потрібно пишатися, головне - не перегородили, а інакше немає вам божественного прощення!

Ми розглянули 8 гріховних пристрастей. Увага: якщо ви помітили, що скоїли смертний гріх, то потрібно якомога швидше покаятися, а інакше після смерті вас спіткає покарання! Які саме покарання чекають людську душу за вчинення перерахованих вище гріхів, можна прочитати в поемі Данте Аліг'єрі «Божественна комедія».

Правда, я не можу стверджувати, що всі описи в цій поемі вірні, але краще, я думаю, перестрахуватися.