» » Правда про Бога і Релігії

Правда про Бога і Релігії

Фото - Правда про Бога і Релігії

Що розуміється під Богом? Чому у людства так багато релігій? Яка правда про Бога?

Частина перша. Що розуміється під Богом?

Різні народи давали поняттю «Бог» різні тлумачення, звідси і пішла приказка: у кожного народу свій бог. Для одних поняття «Бог» - це просто поняття вищої реальності, первісний і основи всього прочего- для інших - це поняття максимально досконалого істоти. Є й такі, хто скаже: бути Богом - означає бути єдиним гідним поклоніння существом- так що аналіз поняття «Бог» зажадав би від нас встановити з повною ясністю, а що ж це таке - «бути гідним поклоніння».

З іншого боку, хтось може думати, що поняття «Бог» - це просто поняття того істоти, яким би воно не було, яке в чиємусь улюбленому священному тексті виявилося представленим в ролі верховного владики всього сущого. Коли слово «Бог» вживається як ім'я, воно служить простою вказівкою на конкретну особистість і нічого не говорить про те, що ж собою являє ця особистість. Бути Богом - означає бути цією особистістю і не більше того, а щоб з'ясувати, яка вона, що вона собою представляє, нам буде потрібно придбати відомості про цю конкретної особистості. І навпаки, якщо і коли слово «Бог» використовується як звання, ми можемо багато чого довідатися про те, що таке Бог, через простий аналіз нашого уявлення про ті функції, які зв'язуються з терміном «Бог».

Релігія існує давно, також довго, як існує людство. Своєрідні релігії існували в стародавньому світі у вавилонян, єгиптян, євреїв, греків, римлян, і інших народів. За визначенням, релігія - це особлива сторона духовного світу, головна ознака якої - віра в надприродні сили і істоти. Та ну його, це визначення! Я вам відкрию, що релігія починається там, де закінчується здоровий глузд. Тому релігійна віра незмінно пов'язана з поклонінням святинь, божествам, служінням їм за допомогою особливих, віруваннями встановлених сакральних дій-ритуалів.

Релігійна віра і ритуали становлять органічну єдність, без якого не може бути релігії. Вірування, специфічні для кожної релігії, складають їх духовне ядро. Все інше в них - здійснення цього духовного, ідеального початку. Для більшості вірувань характерно багатобожжя, політеїзм, але деякі, особливо розвинені релігії, відрізняє монотеїзм. Бог в них виступає як верховне, над світом піднімається істота, творець і управитель світобудови. Будь-яка релігія вважає саме себе саму єдиним оригіналом, а всі інші - вигадкою. Але оскільки вона не в змозі чого-небудь пояснити ні в основах Творіння, ні в будові світобудові і ні в людській природі, то виявляється в тупику також як і її сестри, інші релігії.

Частина друга. Чому у людства так багато релігій?

Чому ж у людства так багато релігій? Та тому, що релігія - це ідеальний засіб підпорядкування людських мас і управління ними. І так як всі народи різні, володіють різним менталітетом, мовою, властивостями, то і релігії у них відповідно різні. Ну як ще можна управляти людьми, як стравлювати один з одним цілі народи, якщо, не об'єднавши їх в стада, слухняні вигаданим ідеалам та принципам їх пастухів? Так пастухи, воюючи один з одним, чужими руками проводять розділ територій, збагачуються і знову обіцяють кожен своєму стаду мир і процвітання в цьому житті, і вічне насолоду і спокій в житті загробному.

А чому б і ні? Все одно ніхто це спростувати не зможе. І тут вже у кого скільки вистачить уяви, розписують райський світ, та так, що і Голлівуд позаздрить. І якщо життя у людей важка і погана, так вже хоч після смерті нехай у них все славненько буде! Здавалося б, кожна овечка могла б і запитати: а навіщо мені власне мучитися в цьому житті, відразу віддам кінці і буду насолоджуватися в раю! Та не тут-то було, адже якщо вона так піде, віддавши кінці без згоди пастуха, так і райське життя втратить. А якщо питання почне задавати про світобудову і справедливість, так інші овечки її швидко розуму розуму навчать! Ось і змушена наша овечка страждати і мучитися, несучи на своїй шиї тягар рабства, беззаперечно виконуючи волю пастуха.

До яких пір? Та поки копита НЕ відкине, сама або за наказом пастуха, освячуючи, мовляв, ім'я Всевишнього. Ну, це так треба значить, всі ми смертні мовляв, днем раніше, днем пізніше ... Та яка різниця?

Частина третя. Яка правда про Бога?

З релігією розібралися. Яка ж правда про Бога? Стоп! .. Забудьте про релігію, про всі поняття про Бога які ви коли-небудь чули, очистіть свої розум і серце від усіх стереотипів і визначень, сядьте зручніше і приготуйтеся почути щось, чого ви не очікували! ... Готові? .. Тоді поїхали.

Ніякого Бога як вищого всемогутнього всесильного досконалого істоти немає, і бути не може, його не існує! Будь-яке поняття Бога увазі не Творця, а створення або істота. Чому? У Всесвіту, як і у будь-якого Творіння, є Творець. Наш Всесвіт, все Мироздание живе і підпорядковується різним законам, і в першу чергу законам простору і часу. Значить його Творець - поза простором і часом, оскільки їх і створив, тобто Він трансцендентний.

Все в нашому Всесвіті побудовано на енергії, тут можна говорити не тільки про матеріальну сторону Всесвіту, а й про її духовний бік, і в нашому розумінні їй немає межі. Значить, її Творець нескінченний. Причому Його нескінченність багаторівнева, яка також нескінченна. Що означає нескінченність? Нескінченність означає абсолютну незбагненність і недосяжність. А тепер увага !!! Як тільки ми вводимо поняття Бога, ми починаємо формулювати це поняття, тобто ставимо безмежного кордону, робимо нескінченне кінцевим. Ось і отримуємо створення або істота замість Творця.

Нам неможливо осягнути або навіть визначити нескінченне, безмежне, вічне, і навіть обговорювати Його безглуздо! Тепер краще стане зрозумілим вираз: у кожного народу свій бог, а можна і додати: свій бог є у кожної людини, і у всіх людей вони різні. Але проблема в тому, що вони не боги, а персонажі, або істоти, або створення, або плоди людської уяви. Все сказане вірно і для матеріального Всесвіту, і для духовного Всесвіту, і для нескінченного числа Всесвітів інших рівнів. Саме тому ми маємо справу не з самим Богом, а з Його проявами.

Говорячи: Бог Великий, треба мати на увазі прояв Його величі, кажучи: Бог Страшний, треба мати на увазі прояв Його гніву, кажучи же: Бог Милосердний, треба мати на увазі прояв Його милосердя, і так далі. Таким чином ми можемо констатувати п'ять фактів про Бога: існування Бога, Його Першопричиною, Його вічність, Його безмежність, Його незбагненність.