» » Лелека чорний, лелека білий ... Де і як живе улюблена птах?

Лелека чорний, лелека білий ... Де і як живе улюблена птах?

У слов'янській культурі образ лелеки - виключно позитивний. Зображення цих птахів можна зустріти на предметах мистецтва, про них розповідається в казках, легендах і повір'ях. Лелека - символ очищення землі від всякої нечисті, адже недарма він винищує змій, яких у народі зазвичай пов'язують з дияволом.

Споконвіку ці величаві птахи живуть поруч з людиною, користуючись його особливою повагою і відповідаючи взаємністю: вони практично не бояться людей, влаштовують гнізда поруч з житлом людини, важливо поглядаючи зверху на своїх двоногих сусідів. Вважається, що лелека захищає будинок від лихого ока і злих духів, в будинку, поряд з яким оселилися лелеки, завжди буде щастя і достаток.

У сімействі Аїстова - 18 видів птахів, що відносяться до 9 родів і поширених на різних територіях по всій планеті. Одні види, яким пощастило народитися в теплих краях, ведуть осілий спосіб життя. Інші - перелітні, перечікують зимові холоди в Африці та Індії.

На території Росії найбільш поширений Білий лелека - Великий птах, з характерним для всіх представників сімейства довгим конічним дзьобом, довгими ногами і довгою шиєю. Оперення біле, кінці крил чорні, блискучі, навколо очей - гола шкіра чорного кольору, підборіддя - теж чорний, ноги і дзьоб - червоного кольору. Висота дорослої птиці - понад 1 м, розмах крил досягає 2 м, вага 3,5-4 кг. Самки і самці зовні однакові, тільки самка трохи менше за розміром. У білих лелек немає голосових зв'язок і перетинок, тому вони практично німі, але вміють видавати гучне стрекотіння, клацаючи дзьобом. Статевої зрілості лелеки досягають приблизно до 3-річного віку. Тривалість життя - близько 20 років.

Раціон харчування складається з дрібних ссавців (миші, ховрахи, зайчата), жаб, ящірок, плазунів, різних комах, риби і молюсків. Іноді можуть зловити дрібну пташку або пташеня.

У наші краї білі лелеки прилітають для гніздування в кінці березня або початку квітня. Гнізда будують на великих деревах, на дахах будівель, на трубах котелень, на опорах електроліній. Гнізда, як правило, дуже великі і громіздкі - 1-1,5 м у діаметрі, тому нерідко сюди підселювати сімейка дрібних пташок - виробів або трясогузок.

Приблизно в кінці квітня, початку травня з інтервалом в 2-3 дня самка відкладає в гніздо від 1 до 5 яєць, вони білі, блискучі, розміром з велике куряче яйце. Насиджують яйця обидва батьки протягом 33-35 днів. Пташенята з'являються зрячими, але безпорадними, і не залишають гніздо майже до 2-місячного віку. Після вильоту з гнізда турботливі батьки ще годують їх 2-3 тижні, а у віці 70 днів пташенята остаточно стають самостійними і готуються до відльоту в теплі краї з іншими родичами.

Спочатку лелеки збираються в невеликі групи, які до моменту відльоту розростаються у великі зграї, а в місцях зимівель вони утворюють вже багатотисячні колонії. Приблизно з кінця серпня починається відліт в теплі країни, що розтягується на місяць і більше. Летять лелеки лише в денний час, на великій висоті, уникаючи перельотів над морем. Ці птахи дуже витривалі і добре літають, часто використовуючи повітряні потоки для ширяння над землею - саме тому їх постійні маршрути пролягають над місцевостями, що мають хороші аеродинамічні властивості.

У Росії ще мешкає Далекосхідний лелека - Практично копія білого лелеки, але набагато більші в розмірах і з чорним дзьобом. Спосіб життя - як у білого лелеки, селиться в важкодоступним місцях, в глухих лісах поблизу водойм, оскільки основний раціон харчування становить риба. На жаль, цей вид знаходиться під загрозою зникнення, його чисельність - всього лише близько 1000 особин.

На території Євразії поширений і Чорний лелека, він трохи дрібніше білого (3-3,5 кг) і має голос. Оперення - чорне, із зеленуватим або червонуватим відливом, груди і черево - білі, дзьоб, ноги, горло і безпері місця на вуздечці і біля очей - червоні.

Чорний лелека годується на мілководдях, заливних луках, в основному, рибою, дрібними водними хребетними і безхребетними тваринами. Не відмовиться і від дрібних гризунів, ящірок, великих комах.

Чорний лелека полохливий і обережний, веде дуже скритний спосіб життя, віддаючи перевагу селитися далеко від людини - в глухих лісах, ближче до лісових водойм. Гніздо споруджує в кроні високих дерев, використовуючи товсті гілки, скріплюючи їх глиною і шматками дерну. Таке житло служить птахам багато років, часто переходячи у спадок наступним поколінням.

У кладці чорного лелеки буває 4-7 яєць, насиджують їх обоє батьків. Оскільки насиджувати починають з першого відкладеного яйця і пташенята з'являються не одночасно, то в цілому насиживание становить від 30 до 46 днів. Перші 10 днів пташенята безпомічні й лежать у гнізді, потім починають сідати і тільки у віці 35-40 днів встають на ноги. Після цього ще з місяць залишаються в гнізді під опікою батьків.

Хоча чорні лелеки живуть відособлено, але до відльоту часто примикають до зграй білих лелек і разом летять на зимівлю.

У Білорусі лелека (біл. «Бусел») - особливо шанована птах, це символ країни. Він користується великою популярністю в народі, з ним пов'язано безліч легенд і повір'їв, які в основному є гарним вигадкою. Лелека для білорусів - практично священна, недоторканна птах.

Чому білий лелека - не зовсім білий?

У давні часи в одному селі разом з людьми дружно жили білі лелеки, навіть допомагали доглядати за малими дітьми, поки селяни працювали в полі. І ось одного разу в посуху почалася сильна пожежа, що загрожував знищити всі селянські будівлі. Сміливі птиці першими помітили це і стали виносити з будинків дітей, прикриваючи їх крилами від жару і полум'я. Підоспілі люди загасили вогонь. А лелеки в той день обпекли собі дзьоби і ноги - вони стали червоні, а обпалені крила почорніли по краях. З тих пір зовнішній вигляд птахів залишився таким - як пам'ять про спільне протистояння стихії.

Звідки з'явився чорний лелека?

Колись давним-давно на білоруській землі були тільки білі лелеки. Селилися вони завжди поруч з житлом людини, жили з ним у злагоді і дружбі. І ось в одному селі лелеки побудували своє гніздо на високій липі, яка росла біля самого будинку. Щовесни вони поверталися в своє гніздо з далеких країн і вітали радісним клекотом рідні місця і господаря того будинку, біля якого жили. Тільки людина цей був жорстоким, заздрісним і ледачим. Він ненавидів лелек за їх працьовитість і хазяйновитість. Він зі злістю спостерігав, як дорослі птахи вигодовують і ростять своїх пташенят, оточуючи їх ніжністю і турботою. І радів, тільки коли лелеки сумно прощалися з рідними просторами, вирушаючи на зимівлю в далекі краї. Радів і сподівався, що вони більше не повернуться - загинуть де-небудь на шляху в далекі країни ...

Але щовесни ця пара поверталася до свого гнізда. І одного разу чоловік не витримав, дав волю своїй ненависті і підпалив липу, на верхівці якої знаходилося гніздо. Стара липа згоріла разом з гніздом, в якому знаходилися безпорадні пташенята. У відчаї лелеки кидалися у полум'я, намагаючись допомогти своїм малюкам, але врятувати так і не змогли. Їх пір'я майже повністю почорніли від опіків.

З болем від непоправного горя ці лелеки назавжди покинули людей і оселилися в самій непрохідною лісовій глушині. З тих пір і діти у них теж стали чорними. І донині чорні лелеки несуть в собі величезну образу на людину, уникають зустрічей з ним і живуть подалі від населених пунктів - у важкодоступних місцях.

Цікаві факти:

Орнітологи помітили, що білі лелеки періодично проводять свого роду «чистку рядів», вбиваючи слабких, нежиттєздатних родичів.

Гнізда лелеки будують капітальні, використовуючи їх потім багато років. Наприклад, у Німеччині зафіксований випадок, коли гніздо, споруджене в середині 16 століття, прослужило лелекам до 1930 року.

Одна з найбільших у світі популяцій Чорного лелеки мешкає в Білорусі, в заказнику Званец (Брестська область).

У зоопарках робилися спроби схрестити білого і чорного лелек і отримати гібридне потомство. Але це виявилося неможливим через сильний відмінності в шлюбних ритуалах цих видів.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!