» » Правові наслідки для малого бізнесу внаслідок неправильного залучення іноземної робочої сили, і як цього уникнути.

Правові наслідки для малого бізнесу внаслідок неправильного залучення іноземної робочої сили, і як цього уникнути.

Багато роботодавців не знають, як саме, а точніше як правильно залучити іноземну робочу силу не порушуючи законодавства Російської Федерації. Але як показує наша практика, коли приїжджає перевірка УФМС і вимагає показати всю необхідну документацію на іноземних громадян, у роботодавця округлюються очі, так як більше половини документів необхідних для залучення іноземної робочої сили у нього просто немає, а часто буває так, що взагалі ніяких документів немає.

Після даної перевірки роботодавець дізнається про штрафи які він повинен сплатити, як правило згідно КоАП РФ вони варіюється від 400 000 до 800 000 рублів на кожного залученого іноземного громадянина, тобто не складе труднощів порахувати скільки буде штраф якщо у Вас наприклад працюють неофіційно 5 чоловік.

Виходячи з вищевикладеного, хотілося б написати пам'ятку по порядку залучення іноземної робочої сили, а саме які документи необхідно оформити при прийомі іноземного громадянина на роботу і не потрапити при цьому при перевірки на величезні штрафи. Ось що Вам як роботодавцю необхідно:

1. При прийомі на роботу іноземного громадянина (країни СНД) Вам необхідно:

а) Оформити первинну реєстрацію строком на 90 діб (майте на увазі, що іноземний громадянин, який у Вас намеривается працювати, повинен мати при собі міграційну карту терміном дії всього лише 3 дні, саме за ці 3 дні Ви зобов'язані зареєструвати його);

б) Після оформлення реєстрації (повідомлення в місце прибуття) Ви подаєте заяву в органи УФМС на видачу дозволу на роботу (майте на увазі, що поки Ви не отримали дозвіл на роботу і не уклали трудовий договір, іноземний громадянин не має права у Вас працювати, пам'ятайте - це дуже великі штрафи);

в) Після отримання дозволу на роботу (приблизно це займає близько 2х тижнів) Ви можете залучити іноземного громадянина до праці за допомогою укладення строкового трудового договору, але в свою чергу іноземний громадянин зобов'язаний протягом 30 днів з моменту отримання дозволу на роботу здати всі довідки про здоров'я (ВІЛ, Сифіліс і т.д.), а інакше дозвіл на роботу буде анульовано;

г) З моменту укладення строкового трудового договору у Вас буде рівно 3 дні (включаючи день укладення договору, але не включаючи вихідні та святкові дні) для повідомлення уповноважених органів про залучення іноземної робочої сили, а саме:

• ЦЗН - центр зайнятості населення (за тією адресою де залучається іноземний громадянин);

• УФМС - управління федеральної міграційної служби;

• ИФНС - інспекція федеральної податкової служби.

д) Заключним етапом буде пролонгація реєстрації (тобто продовження реєстрації, але не більше ніж на рік з моменту в'їзду). Продовження реєстрації здійснюється в УФМС, на підставі укладеного строкового трудового договору і за умови, що всі вищевикладені пункти виконані (ні за яких інших обставин реєстрація пролонгації (продовження) не підлягає).

Наприкінці даної статті хотілося б нагадати всім роботодавцям, що штрафи за недотримання міграційного законодавства (115-ФЗ, 109-ФЗ і т.д.) єдині, і штрафи можуть застосовуватися як через не продовження реєстрації, так і за не повідомлення уповноважених органів, допустимо ЦЗН (центру зайнятості населення).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!