» » Що робити, якщо ваш паспорт визнали недійсним?

Що робити, якщо ваш паспорт визнали недійсним?

Фото - Що робити, якщо ваш паспорт визнали недійсним?

Уявіть собі тільки на мить, що в один прекрасний день, коли ви звернетеся в УФМС, щоб обміняти паспорт за віком, отримати закордонний паспорт або ще з якоїсь причини, вам раптом заявляють, що ваш паспорт визнаний необґрунтовано виданими.

Вам потрібно взяти кредит, купити-продати машину, зняти гроші в банку, переночувати в готелі, обміняти валюту, купити квиток на літак або поїзд, а ваш паспорт при цьому недійсний ... Уявили? Тепер знайте, що практично будь-який громадянин Росії може опинитися в цій ситуації!

При цьому неважливо, що до цього вам його неодноразово міняли, ви отримували закордонний паспорт і взагалі вже багато років є добропорядним громадянином Росії. Я не буду зараз описувати причин того, чому саме ваш паспорт оголосять необґрунтовано виданими, тобто недійсним. Їх багато, і в кожного вони індивідуальні. Однаково лише те положення, в якому громадяни опиняються в результаті - воно жахливо в прямому сенсі цього слова.

У зв'язку з масовістю цієї біди (Офіційно виявлено таких 65000 паспортів, неофіційно - набагато більше) ФМС Росії нарешті прийняв і виробив хоч якийсь механізм практичного вирішення цієї проблеми. На жаль, здебільшого це зроблено не шляхом прийняття Федерального Закону (кажуть, що в Державній Думі вже більше року лежить на затвердження проект такого Закону). Механізм вирішення цієї проблеми захований в регламентах і наказах самої ФМС, які навіть самі співробітники ФМС знають не всі, а якщо і знають, то розуміють кожен на свій лад.

Отже, що ж потрібно робити, потрапивши в таку ситуацію? Найголовніше - це не нервувати і не панікувати. Хоча цієї ради буде складно дотримуватися. Паспорт, якщо тільки ви його не купили в підземному переході, а отримали в Паспортно-візовій службі або в УФМС, ні в якому разі не можна нікому віддавати або здавати. У разі відмови в обміні паспорта вимагайте у письмовому вигляді пояснення причини цієї відмови.

Їх може бути дві: перша - Це те, що по вашій персоні було прийнято рішення про прийом вас в російське громадянство, на підставі якого ви і були задокументовані паспортом громадянина Росії, але при перевірці виявилося, що дане рішення було прийнято на підставі неправдивих, недостовірних відомостей, і в зв'язку з цим ФМС скасовує попереднє рішення про прийом вас в російське громадянство. У цьому випадку порядок дій такий:

Йдете з письмовою відмовою у суд, де ФМС в судовому порядку повинна довести вашу особисту причетність до надання неправдивих / недостовірних відомостей. Якщо цього довести не зможуть, то ваша проблема вирішена. Якщо суд визнає скасування рішення, то тоді берете рішення суду і подаєте в УФМС заяву у вільній формі на видачу вам дозволу на проживання, яке вам зобов'язані дати в триденний термін. Маючи цей документ, ви вже можете зітхнути вільніше - у вас не буде проблем з роботою, і взагалі ви можете здійснювати всі дії, як якщо б у вас був паспорт, окрім участі у виборах і влаштуванні на роботу в державні органи.

І друга причина - це те, що з незалежних від вас причин рішення про прийом вас в російське громадянство взагалі ніколи не приймалося, відповідно громадянином Росії ви ніколи не були, а просто були задокументовані паспортом. Не буду розкривати зараз цю тему, так як сам нещодавно дізнався, що наявність паспорта не доводить факту громадянства. Головне - якщо ви його отримували самі в ПВС або УФМС, то вина за те, що ви опинилися в подібній ситуації, в будь-якому випадку лежить на співробітниках цих організацій. Без варіантів! Ви ж не видавали паспорт самому собі. Цей варіант трохи складніше, тому що вимагає проведення службової перевірки для виявлення причин і винних у видачі вам паспорта (а це займає певний час). Після винесення рішення за результатами перевірки процедура отримання посвідки на проживання буде такою ж, як і в першому варіанті - у разі скасування рішення про прийняття до громадянства.

Далі, після отримання посвідки на проживання, відразу ж подаєте заяву на прийом в Російське громадянство за наявності факту п'ятирічного постійного проживання на території Росії або з інших фактам, зазначеним у 13 і 14 статтях Федерального Закону про громадянство. Максимум через півроку після цього ви знову зможете повернутися до повноцінного нормального життя.

На завершення хочу побажати всім ніколи не потрапляти в таку ситуацію - аж надто це важке випробування! Ну, а якщо все-таки потрапили, то перечитайте цю статтю або зв'яжіться з автором.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!