» » Художник Володимир Кузьмін: яка головна заповідь в його картинах?

Художник Володимир Кузьмін: яка головна заповідь в його картинах?

Фото - Художник Володимир Кузьмін: яка головна заповідь в його картинах?

Художнику Володимиру Івановичу Кузьміну зараз було б 60 років, але вже третій рік, як його не стало.

...Наше знайомство відбулося на березі Волги в Заміському парку в місті Самарі, де він жив останні роки. Він ходив до річки, щоб «схопити сонечко» і «розгулятися оком» по волзької широчіні - його слова. І писав пейзажі. На полотні. Маслом.

Володимир, будучи глибоко віруючим християнином, на своїх картинах із зворотного боку полотна часто робив приписки з Біблії: «Благодать Господа нашого з вами ...» (Картина «Велика Волга»), «Так аплодують річки-разом радіють хай гори ...» (Картина «Волга, вид з берега Загороднього парку») ...

Продавши сотні картин за багато років, Володимир не переставав по-дитячому радіти, коли йому повідомляли про продаж чергового пейзажу. Адже якщо людина купила його картину за гроші, говорив він, значить, який купив не лукавить в оцінці, і картина йому дійсно сподобалася!

Живучи в останні роки без сім'ї, Володимир Іванович виношував ідею створити ближнє коло друзів, щоб бути разом і в свята, і у важкі часи. Здавалося б, навіщо у великому місті з мільйонним населенням потрібен такий «гурток», якщо можна спілкуватися з дуже багатьма людьми на виставках, на пляжі, в церкві і т.п.? Час показав, що - треба, що в натовпі і раніше кожен відчуває свою самотність і брак душевного тепла.

Вся велика квартира художника була заповнена картинами, як готовими, так і перебували в роботі. Причому так тісно було, що просто приткнутися місця вільного не було. Тому на застілля у свята «ближнє коло» іноді збирався у мене вдома.

На початку кожної трапези Володимир Кузьмін просив слово і починав з молитви. Він молився не "по-книжному», своїми словами, але дуже проникливо. Одного разу я запитав його, як же ти просиш Бога врятувати всіх нас, якщо деякі з наших в Нього не вірять? І він відповів, посилаючись на древній випадок з ченцем, молитвою: «Господи, хоч вони і не вірять, але Ти все одно, спаси їх!»

Він писав картини не шкодуючи тепла, вкладаючи душу. На відміну від нього, я художньої школи з живопису не закінчується, і мені важко висловити словами - від чого саме охоплює трепет побачивши рідних просторів, зображених на його полотнах.

Може, це від стежки на спуску до Волги, по якій ходив не раз. Або від того каменя на березі, біля якого б'є джерело, і здається, що вода на полотні - жива. А Володимир наливав цю воду в десяток-півтора літрових пляшок і ніс пішки додому цей важкий вантаж - художник був широкий у плечах і зростом під два метри.

У 2008 році Володимир їздив на батьківщину до Пензенської області (він народився там 1 вересня 1950) побачити батьків, а в результаті - поховав їх, вони померли майже в один час, з різницею в кілька днів.

У той же рік, перед тим як Володимир Іванович потрапив до лікарні (адже не пив і не курив!), Ми їздили великою компанією в Заволзькі монастирі в Підгори. Він довго молився там, стоячи на колінах у храмі Хреста Господнього, в простій майці і штанях, босий. Таким він мені і запам'ятався: християнський художник Володимир Іванович Кузьмін.

Після його смерті 1 жовтня 2008 я віддав в дар Заволзького чоловічому монастирю Хреста Господнього його картину Спасителя. Вона і зараз там висить в трапезній кімнаті.

Мені особливо пам'ятається напуття Володимира, коли я збирався на зустріч з жінкою, з якою нещодавно познайомився. Він сказав: «Ти слів то хороших не шкодуй для жінки

Я і зараз намагаюся дотримуватися цю його заповідь.

Господи, даруй йому Царство небесне!