» » Що таке смерть і чи було воскресіння Христа? Медичні аспекти

Що таке смерть і чи було воскресіння Христа? Медичні аспекти

Фото - Що таке смерть і чи було воскресіння Христа? Медичні аспекти

Йде третє тисячоліття від Різдва Христового. Зараз, мабуть, мало знайдеться тих, хто сумнівається, що Ісус (Ієшуа) - персонаж історичний. Зрештою, немає нічого дивного, що якийсь Ієшуа був народжений єврейської матір'ю, жив в Ізраїлі, створив своє вчення, мав учнів і послідовників.

У 1929 році Альберт Ейнштейн на питання редакції газети «Saturday Evening Post» - вірить він у історичного Ісуса - відповів: «Безперечно! Не можна читати Євангеліє і не відчути реальну присутність Ісуса. Його особистість дихає в кожному слові. Ніякої міф не має настільки потужною життєвою силою ».

З'ясовна і притягальна сила вчення Ісуса, адже воно ґрунтується на реальності воскресіння з мертвих - цієї багатовікової мрії людства. Коли виявляється, що смерті немає, то це вельми радісна звістка.

З плином часу вчення Ісуса переросло в віру. І тому ось уже два тисячоліття значна частина людства веде відлік часу від народження Ісуса.

Отже, Ісус жив. Помер він? Чи була подія воскресіння його з мертвих?

Очевидно, що атеїстові воскресіння здається неможливим, як і будь-яке інше надприродне явище: як не існує манни небесної, не буває зупиненого в небі сонця або розступилися вод моря ...

Агностик скаже, що, оскільки зараз факт воскресіння перевірити неможливо, то який сенс про це говорити. І дійсно, через дві тисячі років оцінювати свідчення очевидців - заняття абсолютно безперспективна.

Хтось третій поставиться до факту воскресіння ще більш раціонально: оскільки ми ніколи не бачили, щоб хто-небудь з мертвих повернувся до життя, то вірити в це нелогічно.

І все ж спробуємо розібратися. Щоб зрозуміти, чи було воскресіння, треба, насамперед, відповісти на питання: ЩО ТАКЕ СМЕРТЬ? Виразно можна лише сказати, що смерть - процес, різко міняє звичайні фізико-хімічні властивості тіла. Але критерію, за яким при зовнішньому огляді можна достовірно встановити факт смерті, не існує. Не було його, природно, і дві тисячі років тому.

Не так давно в одній з петербурзьких лабораторій були проведені дослідження по зіставленню фізичних параметрів живого і мертвого тіла. В основу методу було покладено ефект Кірліан - світіння біологічних об'єктів в електричному полі. Було встановлено, що інтенсивність світіння мертвих тіл зменшується, однак воно навіть після декількох діб не падає до нуля. Тобто, мертві тіла залишаються біологічними об'єктами досить довгий час.

Тут ми підійшли до чергового суттєвого питання: ЩО САМЕ УМИРАЕТ, коли ми говоримо про СМЕРТІ ЛЮДИНИ?

Деякі медики (у тому числі і доктора наук) цілком серйозно вважають, що з останнім видихом людини його тіло покидає душа. У науковій літературі наводяться повідомлення про параметри електромагнітного поля в приміщенні з вмираючим. Звертає на себе увагу наступний факт: через 1-2 секунди після останнього видиху відзначається деякий сплеск параметрів поля. Що це? Яка саме трансакція відбувається в цей момент? Може бути, дійсно прилади фіксують процес, в ході якого душа покидає тіло? Але якщо щось, зване душею, залишає тіло, то яка її подальша доля, і чи можна в такому випадку вважати, що смерть існує? Невизначеність співвідношення між життям і смертю, на мій погляд, найбільша загадка буття. Втім, якщо представляти живі організми як неживу матерію, що досягла особливої, специфічної організації, то смерть можна розглядати як процес, що супроводжується зменшенням ступеня цієї організації. І тоді постає питання заходи: зменшення до якої міри особливої організації неживої матерії слід називати смертю?

У цілому ряді випадків смерть може виявитися тимчасовим станом, при якому пацієнта, як і у випадку хвороби, можна вилікувати. І тут варто поставити запитання: скільки часу триває смерть? Деякі скажуть, що така постановка питання недоречна. Але ж нікого не здивує контрвопрос: скільки часу істота повинна бути живим, щоб його таким визнали?

В ООН у відділі статистики запропонували визначати смерть як «остаточне припинення всіх життєвих функцій». З цим визначенням варто було б погодитися, якщо б було абсолютно ясно, що розуміти під життєвими функціями і під їх припиненням. Сьогодні рівень медицини такий, що життєві функції багатьох органів можна штучно продовжувати тривалий час. Остаточне припинення їх функції настане, коли персонал клініки вимкне відповідну апаратуру. Звідси логічно випливає, що смерть - це те, що залежить від рішення лікаря. Фактично смерть являє собою якусь функцію, аргументами якої є особистісні якості лікаря, його професійні навички, рівень оснащеності медичною апаратурою, реальний стан пацієнта і маса інших випадкових величин.

На сьогоднішньому рівні розвитку біології та медицини будь-який неупереджений дослідник скаже, що смерть не завжди можна достовірно встановити, що перехід від життя до смерті, часом, невловимий, що життя постійно розсовує свої кордони, а смерть все частіше стає чимось неостаточним.

* * *

Як би там не було, слід визнати очевидне: критерій смерті поки не знайдений. А якщо так, то неможливо оцінювати і факт воскресіння.

Тим не менш, є всього лише два варіанти відповіді на питання про воскресіння. Або воно було, або ні. Треба лише вибрати одне з двох. Як відомо, категорія вибору - найскладніша, і зробити свій вибір кожен може тільки сам.