» » Християнський екзистенціалізм.

Християнський екзистенціалізм.

Фото - Християнський екзистенціалізм.

За Іоанном Мейєндорф.

Бог відкриває себе світу «за допомогою створеного» - як Отець, безпосередньо в Ісусі Христі - як Син і дією Духа Святого, відкриваючи Себе як Любов в акті Богообщения.

»Усі ми пізнали Сина зі слів Отця, повчати нас понад (Мф. 3, 16-17). Сам Дух Святий і сам невимовний світло показали нам свідоцтво Отця про коханого Сине- Сам Син відкрив нам ім'я Свого Отця і, будучи взято на небеса, обіцяв послати до нас Духа Святого, щоб він перебував з нами на віки (Ін. 14,16) - і сам Дух Святий, прийшовши і мешкаючи в нас, сповістив і дав нам всю істину (Ін. 16, 13) - Бог є Любов (1Іоан.4: 8).

»Бога споглядають« мабуть, а не в загадках »(Чис. 12, 8); ... Він зростається з гідними як з Власними членами і єдиного з ними аж до цілковитого вселення у всецілої праведників, так само як і вони цілком цілком вселяються в нього.

»Дух через Сина рясно виливається на нас» (Тит. 3,6), однак не сотворяется ». Не душа творить дух людський, але Дух Святий Народжує в душі Свій образ і подобу, причастника Божественного єства - дух людський.

Св. Григорій Палама стверджує, що бачення святими Бога - досконала реальність, постійно повторюючи, що благодать, являющая Бога, так само, як світло, осяяв учнів на Горі Фаворської, нетварного. Для Палами, як і для інших грецьких Отців, саме нетварне характер абсолютно відрізняє Бога від усіх інших істот. Істотам цим властиво стан тварності- але коли вони перевершують кордон своєї тварности допомогою спілкування з Богом, то вони беруть участь у житті нетварной. Пізнання Бога не означає обов'язково, щоб пізнає суб'єкт був зовнішнім по відношенню до пізнаваного об'єкту. Воно є з'єднання в нетварном світлі. Дійсно, у людини немає ніякої здатності бачити Бога. Якщо ж боговидіння існує, то тільки тому, що у всемогутності Своєму Сам Бог з'єднується з людиною, повідомляючи йому то пізнання про Себе, яке має Сам. Говорячи про сверхприродной здатності боговидіння, дарованої нам перебуванням у нас Духа, Палама пише:

»Якщо немає ніякого іншого дії, то видящее, відійшовши від усього іншого, саме стає цілком світлом і уподібнюється мабуть, вірніше ж сказати, без змішування єдиним з ним, будучи світлом і бачачи світ за допомогою світла: погляне чи на себе - бачить світло- на чи то, що бачить, - все той же світло- на те, чи через що бачить, - світло і тут- і єднання в тому, щоб всього цього бути одним, так що бачить вже не розпізнати, ні чому він бачить, ні на що дивиться, ні що це все таке, крім тільки того, що він став світлом і бачить світло, відмінний від всякої тварі ».

Такі приклади з творів вчителя исихазма по суті висловлюють почерпнуте зі Священного Писання розуміння того, що в Христі людині дана влада «бути духом» (Ін. 3, 6).

Причастям Богу в його нетварной благодаті людина сама стає богом. Але необхідно відрізняти непізнавану Божественну природу, божественну Сутність - Любов і енергії, за допомогою яких вона «повідомляється». Основні елементи цього розрізнення були ще у святого Григорія Нісського і преподобного Максима Сповідника. Бачення «обличчям до обличчя» не означало для Палами «бачення божественної природи». «Сверхсущностного» Бог жодним чином не може ототожнюватися з яким-небудь створеним поняттям, у тому числі з філософським поняттям природи.

Бог християн, є Бог Живий, але Він також суттєво трансцендентний всякої тварі. Навіть являючи Себе, Він залишається непізнаваним в своїй природі, бо одкровення Його природи означало б зведення Бога на рівень тварі і зробило б людини «богом по природі». Тому всяке одкровення, всяке прилучення або обоження є вільний акт живого Бога, божественна енергія. Але сам Бог повністю не ототожнюється з цим своїм актом. Він залишається понад його, навіть якщо в ньому Себе цілком відкриває. Бо насправді Бог володіє твариною і повідомляє їй Істину - Бог є Любов, Своє власне життя ... Тварь ж, володіючи Істиною, не може володіти Богом, Який завжди залишається єдиним дійовою особою. Метою богослов'я Палами було узгодження двох по видимості суперечливих фактів, які обидва невід'ємно входять в святоотеческое Переказ:

1. Одкровення Бога в Ісусі Христі є одкровення повне, яка затверджує Істину - Бог є Любов і встановлює між Богом і людиною найтісніший союз, який дає можливість бачення Бога як Він є - «обличчям до обличчя».

2. Бог за природою непізнаваний.

Цілком очевидно, що обидві ці істини не можуть бути узгоджені в рамках філософії сутності. Тому Палама виходить з того, що божественна екзистенція стала досяжна в християнському досвіді. Він встановлює фактичне відмінність між божественним актом одкровення - енергією - і непознаваемой природою. Ця відмінність, стверджує він, не порушує єдності Божого, оскільки Бог, у Своїй простоті, цілком присутній і в Своїй сутності, і у Своїй енергії.

Таким чином, це стає істинно християнським вирішенням проблеми зв'язку між божественним Абсолютом і світом. Платон розумів цю зв'язок- μ ε τ α ξ ύ - як світ ідей, має власне існування, по відношенню до якого наш світ є лише відображенням. У корені несумісний з біблійним поняттям творіння з нічого платонізм з часів Орігена був найбільшим спокусою для східнохристиянської думки. Остаточно він був переможений тільки Паламою, що відкинули всяку автономну реальність між Богом і твариною. Єдиною такою реальністю є сам Бог у Своєму вільному поблажливість. Як говорить св. Максим, Він «множить Себе», щоб зробитися доступним безлічі істот. Тому божественні енергії - не "предмети», що відрізняються від єдиного, вищого «предмета», - сутності Божої. Благодать - витворюючи, спокутувати або обожівает - не їсти предмет, яким Бог нагороджує тварное, але є прояв буття живого Бога.

Думка Палами, коли він говорить про Бога як чинному суб'єкті, дуже ясна. Тоді він відчуває себе ближче до реальності, ніж коли, з більшим чи меншим успіхом, він намагається висловити свою думку в поняттях і філософських термінах, які неминуче ведуть до поданням про Бога як предмет пізнання, тоді як насправді Бог не може стати для людини предметом- навпаки, в богопознании Він є єдина діюча сторона. Навіть розрізнення між сутністю і енергіями не ставиться в провину Богу в необходімость- Сам Бог у Своєму всемогутності та вільний поблажливість приймає різноманітне буття.

»У достатку Своїй милості до нас Бог виходить Своєю невідчужуваною надприродною силою з заграничності, незбагненності й таємничості, стаючи причетним розуму і невидимо зримим»

Митрополит Філарет: «Бог мав найвищу славу від століття ... Слава є одкровення, явище, відображення, облачення внутрішньої досконалості. Бог від вічності відкритий Самому Собі у вічному народженні единосущного Сина Свого, і у вічному исхождении единосущного Духа Своего- і таким чином єдність Його у Святій Трійці сяє существенною, неминуще і незмінні славою. Бог Отець є Отець слави (Еф. 1, 17) - Син Божий є СЯЙВО СЛАВИ Його (Євр. 1, 3) і САМ МАЄ у БАТЬКА СВОГО СЛАВУ, ПЕРШ СВІТ НЕ бисть (Ін. 17, 5) - рівним чином Дух Божий є ДУХ СЛАВИ (1 Пет. 4, 14). В сей власної, внутрішньої славі живе блаженний Бог правіше усякої слави, так що не вимагає в оной жодних свідків і не може мати ніяких учасників. Але як, по нескінченній благості і любов Свою, Він бажає повідомити блаженство Своє, мати благодатних причасників слави Своєї: то подвизався Він Свої нескінченні досконалості, і вони відкриваються в Його твореніях- Його слава є небесним силам, відбивається в людині, вбирається в благоліпність видимого світу- вона даруется від Нього, приемлется причасниками, повертається до Нього, і в сем, так би мовити, кругообращеніе слави Божої складається блаженне життя і благобитіе тварюк ...

Як же скоро Божество в людстві: то і вся НАМ божественния сили Його, яже до живота і благочестя, поданих (2 Пет. 1, 3) - u тому наша неміч заповнена буде силою Божіею- наша неправда ізглаждена буде правдою Божіею- наша тьма просвещена буде світлом Божим ... Се славна таємниця і таємнича слава справжнього дня! Небесні служителі світла перш нас побачили зорю сіючи слави і негайно, звернися до нас, вигукнули: Слава в вишніх Богу! Тепер вже не зоря, але повний день сіючи слави: так встане u наша слава: так зійде взаємно до небожителів «.