» » Як застосувати лофант в кулінарії?

Як застосувати лофант в кулінарії?

Ви думаєте, прянощі ростуть тільки десь там, на Сході? Нічого подібного. Багато хто з них ростуть і в українській землі. Нещодавно мені розповіли про дивовижний рослині - лофант. Мовляв, і в їжу його вживають, і ліки з нього роблять, і взагалі він гарний, коли цвіте, і аромат приємний. А я про нього нічого не знав.

Ні в словнику Ожегова немає такого слова, ні в енциклопедичному словнику. Зате я знав, що є така штука - Інтернет. Там є все, треба тільки гарненько пошукати. Пошукав. І витягнув купу інформації про лофант. І який він корисний, і з чим його їдять, і як його вирощують.

Лофант тибетський, або Агастахіс зморшкуватий - це реліктовий полутравяністий чагарник, багаторічна рослина висотою до 1,5 м. Виростає від заходу США до Канади. У нашій країні зустрічається на Далекому Сході і в Середній Азії. А зараз його почали культивувати по всій Україні - від Луганської області до Закарпаття.

Лофант - чудова декоративна рослина. Верхня частина лофанта приємно, але ненав'язливо пахне анісом і фенхелем, однак, зі своєрідним відтінком. Навколо нього хмарою в'ються бджоли. Тому в багатьох країнах його цінують як медонос. Він виділяє нектар вже в перший рік і цвіте до кінця літа, коли кінчають цвісти основні медоноси. Гектар лофанта дає стільки ж меду, скільки гектар липи або акації білої, тобто тонну меду з гектара. Лофантовий мед золотистого кольору, має дуже приємний запах, який довго не видихається.

Але найбільше ця рослина цінують за ефірну олію, і часто обробляють як ефіроолійну культуру. Ефірна олія, що добувається з лофанта - легкоподвижная, безбарвна або злегка жовтувата рідина. Вміст ефірної олії в свіжої зелені до 0,25 до 0,5%. Воно відрізняється сильними бактерицидними властивостями, ніж обумовлено використання лофанта в лікувальних цілях. Ефірне масло застосовують в харчовій і парфюмерно-косметичної промисловості.

Свіжі молоді пагони і листя лофанта використовують як пряна рослина для приготування салатів. Особливо добре тонкий приємний аромат рослини поєднується з фруктовими салатами. Він вельми доречний в окрошці, соусах, при приготуванні овочевих, м'ясних і, особливо, рибних страв. Пряність додають у страви з тушкованої, печеної і смаженої риби. Використання лофанта як прянощі надає неповторний смак готових страв.

Вишуканий аромат має присмачена лофант випічка: солодкі пудинги, печиво. Навіть фарші для пирогів приправляють лофант. З великим успіхом лофант використовують для аромату хлібобулочних виробів. Для цього надземну частину лофанта, зібрану на початку цвітіння, висушують і розтирають в порошок, а потім додають в тісто.

З квітів лофанта можна варити варення - виходить прекрасний продукт, що нагадує мед. І не тільки варення - з нього з успіхом варять компоти і киселі. Його додають для ароматизації соків і напоїв, а також як прянощі при консервації овочів. Такі овочі набувають приємний анісовий запах.

Особливий аромат набувають і присмачені лофант прохолодні напої. Любителі трав'яного чаю можуть заварювати листя і суцвіття лофанта, що володіють солодкуватим анісовим ароматом. Такий чай корисний при бронхіті, так як має відхаркувальну ефектом.

Лофант відбиває запах сивушних масел, домашня горілка, настояна на лофант, набуває тонкий екзотичний аромат. Іноді лофант ароматизують і вина.

Лофант володіє унікальними лікарськими властивостями. Його кореневища використовують як могутній біостимулятор, що змагається з женьшенем. Він з незапам'ятних часів застосовується в тибетській і монгольської медицині для лікування простудних хвороб. Настій із листя, квітконосів і стебел лофанта піднімає життєвий тонус, але приймати його в кількості, більшій трьох чайних ложечок в день, не рекомендується.

Він надає стимулюючу дію на процеси травлення, допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту, має бактерицидні властивості, застосовується у вигляді відвару при захворюваннях дихальних шляхів. Нормалізує кров'яний тиск, очищає кров, виводить з організму важкі метали, і, відповідно, радіонукліди, лікує гепатит.

Вживання в їжу молодого листя лофанта підвищує потенцію у чоловіків і ефективно сприяє лікуванню простатиту. Лофант особливо корисний літнім людям, так як відвари з додаванням лофанта знімають втому, попереджують процеси старіння. Та варто просто побути біля лофанта 20-30 хв., Подихати їм, і відразу всю втому як рукою знімає.

Дійсно - рослина-універсал.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!