» » Де тече свята вода? Йорданський Ярденіт

Де тече свята вода? Йорданський Ярденіт

Фото - Де тече свята вода? Йорданський Ярденіт

Ми виїхали з Єрусалиму на паломницькому автобусі в піднесеному настрої - нам треба було увійти в ті води, де хрестився сам Ісус Христос. Дорога вздовж озера Кінерет йшла повз кордону. Зліва за вікном виблискували аквамариново біблійні Тиверіадського води, праворуч миготіли прикордонні вишки, а за ними невисока гряда, що відокремлює малесенький Ізраїль від великої Сирії. Раз у раз зустрічалися воронки на схилах гір, подекуди валялася, іржавіючи, військова техніка. Зліва - ідилія, справа - війна ...

З таким пейзажем, зізнаюся, було важко зберігати урочисто-палкий настрій. У просвітах придорожніх кущів вже стали проглядатися води річки Йордан. Річечка - курка вбрід перейде. Струмок. Водиця жовтувато-сіра, каламутна. Біжить не шибко. Але для Ізраїлю і така річечка - велика вода. А для всього світу - свята вода!

Річка Йордан бере свій витік в злитті річок СНІР, Баніас і Дана і харчується талими водами снігів гори Хермон. У своїй течії на південь Йордан розділяється на два рукави, а потім з'єднується в єдине русло, а вже далі несе свої води по ухилу в озеро Кінерет і, протікаючи через озеро далі на південь, впадає в Мертве море. Всього довжина річки 352 кілометри, про ширину я вже сказала. Перетинає вона територію Святої землі довжиною в 104 кілометри. Ось така річка. Але знають її у всьому світі!

Всі чотири біблійних євангеліста описують хрещення Ісуса його троюрідним братом Іваном Хрестителем. «Я хрещу вас водою, але йде сильніший від мене, що Йому я негідний розв'язати ремінь взуття. Він хреститиме вас Духом Святим і вогнем »(Лука 3:16)

Хрещення відбувалося в річці Йордан. З тих пір Йордан став місцем паломництва у Святу Землю. Різні напрямки християнства з плином часу виділили кілька місць на західному березі річки, де могло відбуватися хрещення Ісуса Христа. Більш стара традиція вважає місцем хрещення ділянка річки біля селища Каср-ель-Яхуді (Фортеця Євреїв), названий так на згадку про той день, коли Ісус Навин перевів синів Ізраїлевих через річку в Землю обітовану. І цієї традиції дотримується Російська православна церква.

Інші паломники воліють хреститися в Ярден, створеному спеціально для цієї мети, оскільки тут знаходиться єдине зручне місце для підступу до водам річки Йордан. Це традиція виникла вже в наш час.

Тут, в Ярден, збудований великий туристичний комплекс з паркуванням, оточеній стіною, де на всіх основних мовах світу, включаючи російську, записані події, що відбулися при хрещенні Ісуса Христа:

«І, охрестившись, Ісус зараз вийшов із води, - і ось небо розкрилось, побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього. І ось голос почувся із неба: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав ». (Матфей 3: 13-17).

Щоб пройти до місця хрещення, паломники повинні пройти через торгово-просвітницький центр. Тут можна придбати спеціальні білий одяг, в яких буде проходити обряд хрещення. Можна такий одяг взяти напрокат. Але люди вірять, що хрестинна сорочка допомагає зцілювати від усіх хвороб. Тому зазвичай її купують і дбайливо зберігають в будинку як реліквію. Багато людей йдуть у цій сорочці як в савані в інший світ.

Чи можна приймати хрещення в Йордані, якщо ви вже були хрещені в дитинстві? Церква вітає обмивання в йорданських водах. Ви можете, якщо не брати повного обряду хрещення, то хоча б тричі омити водою обличчя і частини тіла. Але тільки повний обряд хрещення дасть вам право на отримання Сертифікату про хрещення в річці Йордан. Дуже важливо пам'ятати, що перебуваючи в Ізраїлі на Святій землі, не тільки в Ярден, але і відвідуючи всі святині, ви повинні бути одягнені відповідно. Вас не похрестили, якщо ви одягнені в шорти і маєчку. А також в такому вбранні вас не впустять в багато святі місця.

У комплексі Ярденіт, придбавши сорочку, ви можете піти в одну з численних роздягалень переодягнутися. Там же є душові. Якщо ви захочете увійти у води Йордану чистими не тільки душею, а й тілом, то раджу перед душем купити тут же відмінне оливкове мило. Такого мила ви не знайдете в місті. Купуйте заодно і хрестик з оливкового дерева - в ньому ви приймете хрещення у водах Йордану!

Тут продають порожні пляшки, щоб паломники набирали в Йордані води. Можна купити вже бутильовану йорданську воду, можна купити воду з Єпіфанії (водохресну). Дуже хорошою пам'яттю перебуванні в Ярден буде набір з чотирьох пляшечок: з водою, землею, піском і єлейним маслом. Продаються хрестики, вирізані з священних оливкових дерев, натільні хрести, ікони, скульптурні зображення святих. Ви можете самі опустити їх у води Йордану, а можна попросити будь-якого священнослужителя зробити це за вас.

Ви виходите з будівлі і потрапляєте на берег річки, де вибудувана своєрідна веранда. Береги річки обгороджені поручнями, до води ведуть сходи. На Епифанию за цими сходами паломники спускаються в білих шатах у воду з бамбуковими палицями, двоє священнослужителів черзі занурюють з головою хрестяться. Перед обрядом хрещення відбувається колективний молебень. Після хрещення люди беруться за руки і підносять молитви.

Однак існує ще одне місце, що претендує на справжнє місце хрещення Ісуса Христа. На східному березі річки Йордан, але вже в Йорданії, біля руїн древньої візантійської церкви. Йорданці намагаються привернути натовпи паломників в свою країну, але люди воліють відвідувати саме Ярденіт, так як він все ж територіально розташований на території Святої землі.

Свята земля має особливу властивість: коли ти потрапляєш в якесь священне для іудеїв або християн місце, то на тебе нападає щось на зразок душевного трепету, натхнення, заціпеніння і блаженного захвату.

Варто з веранди огляду поглянути на вигин річки, де відбувається хрещення, як ти починаєш занурюватися в той стан, який, напевно, було від Івана Хрестителя, коли він побачив снішедшего Духа Божого. Місце це таке намолене, що повітря і вода просто просякнуті молитвами мільйонів людей за два тисячоліття. Навіть якщо ніхто зараз напевно не може вказати точне місце, де Ісус прийняв хрещення в Йордані, то люди, які здійснювали паломництва в ці місця, залишили саме в Ярден сконцентрований згусток своєї душевної енергії. І це відчувається тут з незвичайною силою.

Потім ми поверталися в Єрусалим, і все було вже зовсім по-іншому. Ми були іншими, знаєте, очищеними атмосферою Ярденіта, умиротвореними, замріяними. І світ навколо нас уже здавався іншим, незважаючи на те, що воронки вже опинилися ліворуч, а води Тиверіадського моря праворуч.

У мене в пляшечці хлюпала священна вода річки Йордан, яку я везла в подарунок нашій чиказької церкви Пресвятої Трійці. Подарунок мій був глибоко символічним - адже саме на річці Йордан була явлена Свята Трійця. І що дивно, при тому, що провезення в літаках рідин в таких обсягах був суворо заборонений, мені вдалося провезти йорданську воду через кілька кордонів. Не вір після цього в чудеса!

Тепер, коли поїздки на Святу землю для росіян стали цілком можливими, всім, хто збирається відвідати Ізраїль, я хочу порадити обов'язково побувати в Ярден. Тому що багато є річок на землі, а Йордан - єдина річка, повністю наповнена святою водою.

І ще одна порада я хочу дати тим, хто планує відвідати Святу землю: ні в якому разі не дозволяйте відвезти себе з Бен Гуріона прямо до готелю. Беріть з аеропорту таксі і їдьте на головну оглядовий точку з видом на Старе місто з боку Оливної гори. Це ось те саме місце, де всі говорять «АХ!». Це - подорож у часі! Ви парите над Старим містом і весь Єрусалим в блискотінні верховного купола лежить перед вами в хиткому мареві розпеченого повітря. Скажіть саме на цьому місці своє «Здрастуй, Свята земля».

Тут - точка контакту з цивілізацією, тут - заправна станція ваших почуттів, тут ваші очі відкриваються так, що бачення багатьох речей в Ізраїлі на Святій землі робиться гостріше, тонше, возвишенней. Тоді ви не помітите, що річка Йордан мілка і мутна, що на Віа Долороза стоять сміттєві бачки, що навкруги блокпости і паркани, рогатки та бетонні огорожі. Ваше знайомство зі Святою землею так і пролетить на цьому «АХ!»