» » Ким був історичний Ісус?

Ким був історичний Ісус?

Фото - Ким був історичний Ісус?

Довгий час церква забороняла вникати в подробиці й деталі земного життя Ісуса Христа. Існував строго певний набір догм, затверджених на церковних соборах, які і повинні були задовольняти цікавість кліриків і мирян. Однак прогрес не стояв на місці. До середини XVIII століття розвиток природничих наук похитнуло незаперечний авторитет церкви і зробило можливим критичне вивчення біблійних текстів. З цього моменту вчені стали розглядати Біблію не як Божественне одкровення, послане небесами, а всього лише як створене людьми літературний твір, для якого придатні ті ж самі методи наукового аналізу, як і для будь-якого іншого письмового джерела.

Ким був Ісус у своєму земному житті? Чи можна, спираючись на Євангелія, відтворити історію його земного буття? Ці та інші питання хвилюють вчений світ ось уже понад два століття. Яких тільки реконструкцій життєвого шляху Ісуса Христа не пропонувалося за цей час, але - на жаль! - Жодна з них так і не стала на сьогоднішній день загальновизнаною.

Існує міфологічна школа біблеїстики, яка вважає Ісуса вигаданим персонажем, на зразок Гермеса або Посейдона. У наш час ця школа не надто популярна, але років 100 - 150 тому вона займала дуже сильні позиції.

Протягом XIX століття було дуже популярним розглядати Ісуса бродячим учителем моралі, свого роду моральним прикладом для всього людства. Серед представників цього напряму були дуже відомі представники ліберальної теології. У працях І. Канта, Г.В. Гегеля, Г.Е. Паулюса, Е. Ренана, А.Б. Ричля, А. Гарнака образ Христа позбавлений будь-яких надприродних рис. Це звичайний учитель, рабин, повчаючий приходять до нього людей.

Серед реконструкцій історичного Ісуса слід згадати, і запропоновану Альбертом Швейцером. Він зобразив Христа апокаліптичним пророком, прибулим в Єрусалим з однією-єдиною метою - «змусити старших народу стратити Його», після чого відбулося б довгоочікуване встановлення на Землі Царства Божого. Дана точка зору сповідається багатьма сучасними дослідниками.

Звичайно ж, все «багатство» гіпотез, що мусять пояснити земний шлях Ісуса Христа, перерахованими вище реконструкціями не вичерпується. Ким тільки не зображували Ісуса! Ессейского «учителем чесноти» і екстремістом-зелоти, таємним агентом римлян і родоначальником французької королівської династії, предтечею хасидизму і «присвяченим» езотеричних шкіл Індії. Існувала навіть така екстравагантна гіпотеза, згідно з якою Ісус Христос і Юлій Цезар, - це одне і те ж обличчя!

Нарешті, слід згадати ще про один досить перспективному варіанті трактування образу Ісуса. Мова тут ось про що. Ретельний аналіз євангельських текстів показує, що реальний, історичний, Ісус не була бездомним волоцюгою, як вважає більшість дослідників, які не боязким наставником дюжини «просвітлених», а керівником справжнісінькою громадської організації - «партії», побудованої на дуже жорстких принципах. Всякий, хто вступав до її лав, повинен був порвати зі своїм минулим, залишити колишню професію і повністю зосередитися на «партійної» роботі, сенс якої полягав у тому, щоб усіляко поширювати вчення Христа. (Під словом «партія» автор розуміє поки не звичну для нас політичну організацію сучасного типу, а просто групу однодумців, об'єднаних спільною ідеєю.)

(Далі буде)